UCI neemt beslissingen die het damesveldrijden ten goede komen

UCI neemt beslissingen die het damesveldrijden ten goede komen

De Internationale Wielerunie (UCI) nam recentelijk enkele belangrijke beslissingen die het damesveldrijden ten goede komen. De aanpassingen maken deel uit van de World Cup veldrijden in volle expansie. Tekst en uitleg komt er van UCI afgevaardigde Sports Director Peter Van den Abeele.

Wat werd er in juni in Arzon (Fra) door het UCI Management Committee beslist in het belang van het damesveldrijden?

"Het gelijktrekken van de prijzenpot voor het eindklassement van de Telenet UCI Cyclo-cross World Cup voor dames en heren is een belangrijke stap. Dit treedt al in voege komend veldritseizoen. Met een bijkomend bedrag van € 30000 komen we ook op een totaal van € 155000 . We merkten al een kruisbestuiving op van wegrenners, mountainbikers en veldrijders en krijgen zo een mooie mix van atleten. De financiële inspanning die we leveren, maakt het des te aantrekkelijker om deel te nemen aan onze competitie. Er valt dus zowel voor de dames als de heren een mooi bedrag te verdienen."

En wat met het prijzengeld per wereldbekerwedstrijd? Zullen de dames ook dan meer kunnen verdienen?

"In de komende 4 jaar moet het prijzengeld per wedstrijd van de World Cup, betaald door de organisator, stijgen van minimum 10400 tot 39500 euro, om zo tot een gelijk bedrag als de mannen te komen . Vanaf het seizoen 2019-2020 zal er bijgevolg elk seizoen ongeveer 10000 euro extra te verdelen zijn onder de dames. Gezien dit een significante impact heeft op het budget van de organisatoren is er komend veldritseizoen nog geen verhoging vereist. Om de meerkost wat te compenseren, denken we er aan iets in de plaats te geven."

Denkt UCI ook aan de dames jeugd, in navolging van de invoering van de categorie U23 op het WK 2016?

"In 2020 introduceren we op het WK in Dübendorf (Zwi) de categorie dames juniores. De daaropvolgende stap komt er in het seizoen 20-21 door die ook toe te voegen aan de World Cup. Dat betekent dat vanaf Dübendorf voor het WK en World Cup het programma voor zowel dames als heren matcht, namelijk elite, U23 én juniores. Het belangrijkste voor de evolutie van elke discipline is jeugdparticipatie. Nu we zien dat dit het geval is, moeten ook wij starten met een categorie voor de jonge atleten."

Spanning troef de laatste jaren in het damesveldrijden. Worden er op dat vlak acties genomen om het meer in de kijker te zetten?

"De damescompetitie is zeer attractief geworden, geweldig om naar te kijken. Dusdanig dat bijvoorbeeld het programma van de twee Amerikaanse World Cup-wedstrijden dit jaar wordt omgegooid. De wedstrijd elite dames wordt hét hoogtepunt van de dag, elite heren rijden hun wedstrijd ervoor."

Voorts heeft UCI beslist om toekomstgericht het aantal Wereldbekerwedstrijden op te trekken van 9 naar 12 tot mogelijks 14. In het kader van de verdere globalisatie van het veldrijden, wordt gekeken om in minimum 6 verschillende landen wedstrijden te laten doorgaan en er wordt een limiet ingesteld om in eenzelfde land max 50 % van het totaal te laten doorgaan. De opportuniteit wordt ook gezien om terug te gaan naar landen met een sterke cyclocrosstraditie zoals Zwitserland, Spanje, Tsjechië, …

Kortom, UCI is zeer optimistisch over de toekomst van het veldrijden.


Foto: ©Veldritkrant.be / Tekst: Bart D / Bron: UCI
Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!