Van der Poel en Van Aert nemen zilver en brons op EK in Glasgow

Van der Poel en Van Aert nemen zilver en brons op EK in Glasgow

Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben op de Europese kampioenschappen in Glasgow zilver en brons gepakt in de wegwedstrijd voor elite heren. De twee toppers moesten in de sprint van een groep met vijf enkel de Italiaan Matteo Trentin voor zich dulden.

Het was pas de derde keer dat er een EK op de weg voor elite heren plaatsvond. Peter Sagan en Alexander Kristoff waren de vorige twee winnaars van dit kampioenschap. Voor Wout van Aert en Mathieu Van der Poel was het hun eerste deelname. Dit jaar zorgde een Schotse regenbui al meteen voor een kletsnat wegdek in Glasgow. Reken daarbij nog heel wat bochtenwerk en dan weet je dat renners met stuurmanskunst daar hun voordeel kunnen uit halen.

Het duurde tot ongeveer een vijftigtal kilometer van de eindmeet tot de wedstrijd helemaal openbrak toen een tiental renners wegreden uit het peloton. Met Xandro Meurisse, opener van de finale, en Wout van Aert had België twee vertegenwoordigers mee in de kopgroep. Ook Mathieu Van der Poel miste de juiste vlucht niet en had Nederlander Maurits Lammertink als maatje mee. Italië zat dan weer goed met de snelle Trentin en Cimolai mee vooraan. Ook bij de koplopers die samen de slotronde ingingen: Albasini (Zwi), Herrada (Esp), Denz (Dui) en Perichon (Fra).

Het peloton had veel te lang geaarzeld, zat daardoor redelijk snel op 3 min, en kwam uiteindelijk niet meer in de buurt om nog iets te betekenen. Na een val in volle finale van Lammertink in een bocht op het spiegelgladde parcours was de kopgroep gedecimeerd tot vijf renners. Xandro Meurisse keerde nog sterk terug en pakte heel even de kop. Vervolgens trok Cimolai de spurt aan voor Trentin, die het mooi afmaakte. Van der Poel zat dan wel in het juiste wiel maar geraakte niet meer voorbij de Italiaan en strandde als tweede. Wout van Aert finishte als derde en vervolledigde dus het podium.

Van der Poel trots op zilveren medaille, Van Aert wat teleurgesteld

"Ik denk dat de beste gewonnen heeft en dat ik blij mag zijn met zilver. Het was een heel slopende koers, we hebben geen seconde rust gehad vandaag. Het was van in het begin met de gas open. Daarom geeft het me wel een goed gevoel om hier nu op het podium te staan", klinkt het op de website van het team van Van der Poel.

Wout van Aert zag zijn kans na de valpartij om nog aan te vallen als zinloos in, omwille van de twee Italianen mee vooraan. De wereldkampioen veldrijden dacht echter in de sprint nog te kunnen winnen maar slaagde daar niet in. "Maar ik geraakte er niet over en daarom ben ik teleurgesteld", vertelde Wout na afloop.

Het mag misschien een troost wezen dat elke wieler- en wellicht nog meer de cyclocrossliefhebber genoten heeft van de knappe prestatie van de veldrittoppers en deze naar waarde inschat. Laat ons ook niet vergeten dat Matteo Trentin ooit ook mooie dingen liet zien in het veld.

Foto: © UEC / Tekst: Bart D




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!