Laurens Sweeck en Marianne Vos de besten in Maldegemse 'vliegmeeting'

Laurens Sweeck en Marianne Vos de besten in Maldegemse 'vliegmeeting'

Laurens Sweeck won deze namiddag de vijfde van zes Brico Crossen. In Maldegem -op een mooi maar razendsnel rondje- haalde Sweeck het met voorsprong voor een zestal waarvan David van der Poel de sprint won. Tim Merlier werd verdienstelijk derde.

Best opmerkelijk, voor het eerst in het tweejarig bestaan van de Brico Cross ging de overwinning niet naar Mathieu van der Poel of Wout van Aert. Logisch ook, want geen van beide stond vandaag aan de start van de Parkcross. Van Aert geniet van een korte vakantie in Spanje, Van der Poel meldde vanmorgen ziek af. Dus verwachtten we een boeiende en open strijd.

En dat werd het ook. Met van meet af aan een lang lint dat heel lang gesloten bleef. In de eerste koershelft steevast voorin te vinden: Toon Aerts, Tim Merlier, David van der Poel en Michael Vanthourenhout. Met veel wisselende posities. Vanthourenhout was de eerste die een kloofje sloeg, maar de vice-wereldkampioen werd teruggepakt. Ondertussen hadden ook Tom Meeusen, Quinten Hermans, Daan Soete, Lars van der Haar en Dieter Vanthourenhout voorin hun wagonnetje aangehaakt.

Even later verdween Marlux-kopman Vanthourenhout helaas uit de wedstrijd na een zware val op de harde ondergrond van het Sint-Annapark. Kort daarop verbrokkelde de ruime kopgroep volledig. Plots was Laurens Sweeck de sterke man. Achter hem bundelden Merlier, Van der Poel, Meeusen en Aerts nog de krachten, maar terugkomen op de Era-Circusrenner deden ze niet meer.

Laurens Sweeck zette zo op knappe wijze deze vliegmeeting naar zijn hand. Meteen zijn vierde seizoenszege. Eerder triomfeerde Sweeck twee keer in de VS en in Neerpelt. David van der Poel hield in de slotfase op meesterlijke wijze en na een verbeten duel Tim Merlier af in de strijd voor de overige podiumplaatsen. Tom Meeusen en Toon Aerts maakten de top vijf vol.

Marianne Vos beste dame

In de voorafgaande dameswedstrijd ging de overwinning naar Marianne Vos. De Nederlandse was -tegen de verwachtingen in- naar Maldegem afgezakt met een grondige reden. "Na mijn minder goede prestatie op het WK, ben ik net buiten de top vijftig van de UCI-ranking getuimeld (van 26 naar 51, red). Dat betekent dat ik niet meer startgerechtigd ben voor de wereldbekermanches begin volgend seizoen", vertelde ze. "Mits een goed resultaat vandaag, kan ik dat misschien weer rechtzetten."

En dat deed 'La Vos'. Ze zette de wedstrijd helemaal naar haar hand en haalde het met een halve minuut voorsprong op haar Nederlandse landgenote Annemarie Worst en belofte Laura Verdonschot. Katie Compton en Maud Kaptheijns maakten de top vijf vol, wereldkampioene Sanne Cant kwam niet verder dan een zevende plaats.

"De benen en de rug wilden niet mee", aldus Cant. "Ik had het niet verwacht, maar ik kende blijkbaar toch een kleine terugval na het WK. Hopelijk loopt het zaterdag in Lille een stuk beter, want voor eigen volk zou ik er toch graag alles aan doen om opnieuw met de overwinning aan te knopen."

Fotos's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind volledige uitslag via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!