Wout van Aert na demonstratie:

Wout van Aert na demonstratie:

Wout van Aert heeft op imposante wijze zijn derde opeenvolgende regenboogtrui gegrepen. Na een lange solo won hij met liefst meer dan twee minuten voorsprong op Michael Vanthourenhout. Topfavoriet Mathieu Van der Poel moest vrede nemen met brons.

Het is dus toch gebeurd. Mathieu Van der Poel, goed voor 26 overwinningen dit seizoen, heeft zijn superwinter niet kunnen bekronen met een tweede wereldtitel. Een slechte dag op een slecht moment. Maar vooral een imposante Wout van Aert. Twee minuten en dertien seconden voorsprong op de zilveren Michael Vanthourenhout. Niemand die de afgelopen jaren zo indrukwekkend het WK won.

“Die voorsprong is de grootste verrassing”, vertelde de kersverse wereldkampioen achteraf. “Ik hoopte om met Mathieu te strijden voor de zege, maar hij presteerde niet op zijn normale niveau. Normaal eindigt hij ver voor Michael (Vanthourenhout, nvdr.), maar nu kon hij hem zelfs niet volgen.”

Groeiende kansen

Dat Van der Poel niet in zijn beste doen was, merkten we toen hij in de tweede ronde na enkele foutjes zijn Belgische uitdager moest laten gaan. “Toen wist ik al dat ik geen wereldkampioen ging worden”, vertelde de Nederlander achteraf.

“Na een kettingprobleempje dacht ik dat hij snel ging terugkeren, maar plots had ik een gaatje van vijf seconden”, klonk Van Aert. “Het plan was om hem in de eerste ronde proberen bij te houden. Een grote uitdaging, want een knalstart is zijn grootste wapen. Maar toen dat lukte, groeiden mijn kansen. it was ook gewoon mijn beste dag ooit op een fiets.”

Geen vaarwel

Missie geslaagd dus voor Wout van Aert. Wereldtitel nummer drie is binnen, maar Van Aert beseft maar al te goed dat deze verpletterende overwinning niets verandert aan de waardeverhoudingen van afgelopen seizoen. “De beste renner van het seizoen? Mathieu, natuurlijk”, zegt Van Aert. “Het zou ridicuul zijn om anders te zeggen. Hij domineerde de afgelopen maanden en verdiende die trui het meest. Maar zo werkt het niet op het WK. Dit is een eendagskoers.”

Van Aert kan nu met een goed gevoel zich focussen op zijn eerste voorjaar op de weg. “Maar ik kom volgende winter zeker terug. Met deze trui zeg ik zeker geen vaarwel aan het veldrijden. Dit is een veel te mooie sport. Hoe we het komend jaar gaan aanpakken zien we nog wel. Een ding weet ik nu al wel: ik moet consistenter worden.”

Foto: ©Photopress .be / Tekst: Jeffrey Fierens

Vind uitslagen WK Valkenburg op zondag via onze kalenderpagina



Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!