Opnieuw prijs voor Groot-Brittannië: Ben Tullet pakt regenboogtrui bij junioren

Opnieuw prijs voor Groot-Brittannië: Ben Tullet pakt regenboogtrui bij junioren

De wereldtitel bij de junioren gaat opnieuw naar Groot-Brittannië. Na Tom Pidcock vorig jaar pakte Ben Tulett na een loodzware cross in Valkenburg de regenboogtrui. Favoriet Kopecky moest vrede nemen met zilver, het brons ging naar Ryan Kamp. De Belgen speelden een bijrol.

Net zoals bij de profs werd er bij junioren ook een tweestrijd verwacht tussen topfavorieten de Zwitser Loris Rouiller en de Tsjech Tomas Kopecky. In de eerste ronde leken die voorspellingen ook uit te komen toen de twee al een kleine voorsprong pakten op de concurrentie. Maar met onder meer onze landgenoot Jarno Bellens kwam een groep van een tiental renners nadien terug aansluiten.

Bij die eerste versnelling was Rouiller blijkbaar over zijn toeren gegaan en op dit loodzware parcours betaalde je zoiets cash. Exit Rouiller voor de titelstrijd, de Zwitser zou pas op een teleurstellende zestiende plaats eindigen.

Hegemonie

Dan had de Britse outsider Ben Tulett beter ingedeeld. Vorig jaar domineerden de Britten de titelstrijd bij de junioren met een volledig Brits podium en de jongere broer van Daniel Tulett, die vorig jaar zilver pakte, wilde die hegemonie maar wat graag in stand houden. Halfweg ging de eerstejaarsjunior versnellen en al snel pakte hij een voorsprong van vijftien seconden. Over en uit, leek het. De nieuwe wereldkampioen leek weer van over het Kanaal te komen. Tot plots Kopecky weer kwam opduiken uit de achtergrond.

Een knappe terugkeer, dat wel. Maar ook een die veel krachten kostte. Dat bleek in de slotronde toen Tulett, die vanaf 1 september 2018 bij Circus-Corendon zal rijden, met een miniverzetje opnieuw kon wegrijden en uiteindelijk met een voorsprong van 22 seconden voorsprong op Kopecky zich tot nieuwe wereldkampioen bij de junioren te kronen. Na Tom Pidcock vorig jaar dus opnieuw een Brit. Ryan Kamp mocht als derde mee op het podium voor het brons.

Belgen

De Belgen speelden een bijrol in Valkenburg. Na zijn goede start zakte Bellens weg en zo was het verrassend Gerben Kuypers die op een achtste plek de beste landgenoot werd. Eerstejaars Ryan Cortjens werd vlak daarna negende.

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Jeffrey Fierens

Vind volledige uitslag via onze kalenderpagina




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!