Joyce Vanderbeken ontstemd over selectie Kim Van de Steene

Joyce Vanderbeken ontstemd over selectie Kim Van de Steene

Joyce Vanderbeken is ontgoocheld. En boos. De West-Vlaamse werd gepasseerd voor het WK en daar kan ze niet mee lachen. "Ik lag in balans met Karen Verhestraeten en ik heb verloren. Daar kan ik nog enigszins mee leven. Maar hoe is het mogelijk het dat Kim Van de Steene geselecteerd is?"

De 33-jarige Vanderbeken wilde absoluut haar frustratie kwijt en nam daarvoor zelf contact op met onze redactie. "Ik viel van mijn stoel toen de bondscoach me deze voormiddag belde", begint de renster van het Mahieu-Kona-Vandermeerenteam. "Ik lag in balans met Karen Verhestraeten, dat klopt. Dat Karen ziek is geweest, vertelde hij. Oké, maar ik heb ook met de gezondheid (maagproblemen, red) gesukkeld. Maar ik heb dat niet aan de grote klok gehangen. En ondertussen ben ik opnieuw beter aan het rijden. Dat moet Vanthourenhout toch ook zien? Soit, ik kan leven met die 'nederlaag'. Maar wat ik vooral niet kan begrijpen, is de selectie van Kim Van de Steene..."

Mail van bondscoach

Nochtans moet Vanderbeken toegeven dat Van de Steene ferme progressie heeft gemaakt en sportief een trapje hoger staat dan zij zelf. "Dat is zo. Maar er zijn vooraf afspraken gemaakt. Zo kregen we een mail van de bondscoach dat we minstens zes wereldbekermanches moesten rijden, wilden we in aanmerking komen voor een WK-selectie. Daar heb ik me netjes aan gehouden. Ik heb letterlijk geïnvesteerd in die buitenlandse manches."

En dat deed Van de Steene dus niet. "In geen geval. Kim heeft altijd gezegd dat haar gezin voorrang kreeg op de cross. Dat ze paste voor de buitenlandse WB-wedstrijden en niet wou uitslapen. Ze paste zelfs voor het EK en reed maar drie Wereldbekers. Alle respect. Maar Valkenburg is ook in het buitenland en daar moeten we ook overnachten. Alleen: nu kan het plots wel en komt Kim de plaats inpikken van een andere renster, in dit geval mezelf."

Verkeerde ploeg?

"Ik vind dit zo onrechtvaardig", gaat Vanderbeken voort. "Zaterdag meldde Vandesteene zich ziek af voor de cross in Zonnebeke, maar dat was dus gewoon omdat Vanthourenhout haar had laten weten dat ze moest starten in Nommay. Dit is echt niet consequent en die frustratie wil ik kwijt. Wat heb ik dan verkeerd gedaan? Is het omdat ik in een kleiner team rijd? Ik weet het niet, maar wat vaststaat is dat ik nooit eerder zo ontgoocheld ben geweest."

Vanthourenhout: "Was struikelblok"

Bondscoach Sven Vanthourenhout reageerde op de frustratie van Vanderbeken. "Kim Van de Steene was dan ook een struikelblok", vertelt hij. "Er is inderdaad een mail verstuurd met een aantal voorwaarden en bij Kim heb ik dat door de vingers moeten zien. Maar... Sportief bewees ze de voorbije winter dat ze op de lastige omlopen veel progressie heeft geboekt. Zo haalde ze bijvoorbeeld het podium in Gavere."

Daarnaast beklemtoont Vanthourenhout dat Van de Steene in de toekomst wel inspanningen zal moeten doen. "En ze heeft me ook beloofd dat ze dat zal doen. Zo zal ze eind deze week bijvoorbeeld aanwezig zijn op de ministage in Valkenburg. En volgend jaar zal ze ook geen EK-selectie meer mogen weigeren, want dan houdt het op. Maar nu gaf ik haar het voordeel van de twijfel. En voor alle duidelijkheid: ik begrijp dat Joyce ontgoocheld is. Maar nog eens: sportief schat ik Van de Steene net iets hoger in. Maar Joyce moet dit zeker niet persoonlijk zien."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!