Happy Dog Cat

Van der Poel wint Wereldbeker en viert dat met 'Poupou'

Van der Poel wint Wereldbeker en viert dat met 'Poupou'

Mathieu van der Poel heeft na het EK, NK en DVV Trofee nu ook de Wereldbeker definitief op zak. In Nommay, twee weken voor het WK, zette de Nederlander nog eens de puntjes op de i. Toon Aerts werd derde, Tim Merlier (4de) solliciteerde naar een WK-selectie.

Twee weken voor het WK heeft Mathieu van der Poel al vier prijzen op zak. Europees en Nederlands kampioen, eindwinst in de DVV Verzekeringen Trofee en nu dus ook de Wereldbeker. "Die wilde ik zo graag", aldus de Nederlander na afloop. "Dit is toch het meest internationale en meest prestigieuze regelmatigheidscriterium en ik had die bij de profs nog niet gewonnen."

Van der Poel had al een bijzonder ruime voorsprong, met dank aan Van Aert die in de openingsmanches in de States kant noch wal raakte, maar wilde -één week voor de slotmanche in Hoogerheide- graag zekerheid. Dat deed hij in stijl, door in Nommay al zijn zesde WB-zege van het seizoen te pakken. Wereldkampioen Van Aert deed een halve koers mee voor winst, daar op het zware modderparcours in Montbéliard, maar moest dan passen.

"Eén rondje ben ik nog druk blijven zetten", zou Van Aert na afloop doodeerlijk vertellen. "Maar toen moest ik Mathieu echt laten wegrijden. Hij was de betere en de tweede plaats was het hoogst haalbare. Dat ik in de beginfase een goede indruk gaf? Dat was ook zo, maar in de eerste ronde kan je de koers niet winnen, hé."

"Wout mentaal sterk genoeg"

Twee weken voor het WK zette Van der Poel dus nog eens de puntjes op de i. Al ziet niemand dit als een echte mentale dreun voor Van Aert richting Valkenburg. "Toegegeven, ik ben vandaag niet wijzer geworden. Maar een tik is dat niet, hoor. Het WK is ook een wedstrijd van een uur waarin alles kan gebeuren." Van der Poel bevestigt: "Wout is mentaal sterk genoeg om naar die ene wedstrijd te kunnen toeleven. Dat heeft hij de voorbije twee jaar al bewezen."

Van der Poel vierde zijn zege met een knuffel voor opa Raymond Poulidor, die zich net voorbij de finish had geposteerd tussen de andere fans (zie foto links). "Vroeger kwam hij ook in de kerstperiode af en toe naar de cross, maar de afstand en de ouderdom (Poupou wordt in april 82, red) zorgen ervoor dat dit nu nog moeilijk kan. Het was dit seizoen de eerste keer dat hij er was en dat maakt het toch altijd een beetje speciaal."

Toon Aerts derde

Ver achter Van der Poel en Van Aert was Toon Aerts de 'best of the rest'. Logisch, het parcours indachtig. En toch weer een bevestiging dat Aerts en Sweeck de nummers drie en vier van deze winter zijn. Al had de vice-Belgische kampioen het vandaag knap lastig. Een halve koers duelleerde hij met Aerts, maar in de slotfase viel hij nog terug naar plaats zes, achter Merlier en Vanthourenhout. Merlier werd dus vierde, en solliciteert zo naar een selectie voor het WK. Maar daarover later vanavond meer...

Toon Aerts was tevreden met zijn podiumplaats. "Vooral omdat ik crosstechnisch goed uit de verf kwam, vandaag. Dat doet deugd", glunderde hij. "Ik ben steeds meer crosser aan het worden." Eerder op de dag won broer Thijs de beloftenwedstrijd. "Ze kunnen in Rijkevorsel weer tevreden zijn", besloot hij.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind alle uitslagen en stand in WB na Nommay via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!