Velofollies 2023

WK-selectie: vijf profs moeten zich zondag nog 'dubbel plooien'

WK-selectie: vijf profs moeten zich zondag nog 'dubbel plooien'

Sven Vanthourenhout maakt maandag zijn allereerste WK-selectie als bondscoach bekend. Geen gemakkelijke klus voor de West-Vlaming. Er is zowaar zelfs wat hogere wiskunde mee gemoeid. Al zullen vooral de benen in Nommay moeten spreken.

Vijf certitudes en evenveel namen voor de twee overige plekjes. Zo schatte bondscoach Vanthourenhout een paar dagen voor het BK in Koksijde zijn WK-selectie in. Hier lees je zijn motivatie daarvoor... Maar zie, een week later is er toch een en ander veranderd. Wout van Aert, Laurens Sweeck, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout zijn -zonder discussie- nog steeds zeker van hun plekje aan de start in Valkenburg. Kevin Pauwels is echter geen certitude meer, terwijl Tom Meeusen moet hopen op een mirakel.
Een overzicht met de nodige duiding:

1. Certitudes: WOUT VAN AERT - LAURENS SWEECK - TOON AERTS - MICHAEL VANTHOURENHOUT.

2. De situatie van KEVIN PAUWELS:
De medekopman van Marlux-Bingoal was tot voor het BK certitude in de selectie, omdat de bondscoach sowieso verplicht is de drie beste Belgen in de UCI-ranking te selecteren. Dat waren toen respectievelijk Van Aert, Pauwels en Sweeck. Na een reeks mindere prestaties is de Kalmthoutenaar ondertussen gezakt op de ranking. Hij is nog steeds derde Belg, maar als Toon Aerts het zondag in Nommay uitstekend doet en Pauwels het opnieuw laat afweten, kan Aerts zowaar haasje over doen. Het verschil tussen de twee bedraagt immers amper 30 punten.

3. Vier andere renners voor de twee of, in het geval Pauwels wegzakt na Nommay, drie overige plaatsen. In alfabetische volgorde:

ADAMS Jens
Plus
: Jens Adams' grootste doel van het seizoen was een WK-selectie halen en daar heeft hij gericht naar toegewerkt. Zijn vijfde plaats op het BK is daar een bevestiging van. Wat ook in zijn voordeel spreekt: Adams kan goed uit de voeten in het klimwerk, wat in Valkenburg geen overbodige luxe is. En hij zal zich met plezier opofferen voor Van Aert wanneer nodig.
Min: De Pauwels Sauzen-Vastgoedserviceprof kende dit seizoen nog geen enkele uitschieter en is niet de beste starter van het pak. Meestal rukt hij vanuit de achtergrond op.

HERMANS Quinten
Plus: Net als Jens Adams is ook Quinten Hermans een klimmerstype, een talent dat hij in Valkenburg kan aanwenden. Ook de jonge Limburger zal zich indien nodig zonder morren wegcijferen in functie van het ploegbelang. Al geldt dat eigenlijk voor alle vier deze jongens.
Min: Quinten heeft een fantastische winter achter de rug, maar lijkt conditioneel over zijn hoogtepunt heen. Ook dat werd in Koksijde bevestigd. Hermans zakte beetje bij beetje weg en zou uiteindelijk als tiende worden afgevlagd.

MERLIER Tim
Plus: Leek anderhalve week geleden zéker van zijn plekje. Zijn prestaties gingen immers in stijgende lijn én Merlier is ploegmaat en vaste kamergenoot van kopman Wout van Aert, toch een niet te onderschatten voordeel. Daarnaast heeft hij een goede openingsronde in de benen om eventueel Van Aert bij te staan.
Min: Het BK werd een tegenvaller voor de Oost-Vlaming, waardoor er dan toch twijfels ontstaan. Bovendien is Tim niet de beste klimmer van het pak.

SOETE Daan

Plus: Soete verkeert in uitstekende vorm, wat resulteerde in een bronzen medaille op het BK in Koksijde. De Telenet-Fideaprof maakte in de Duinen een goede beurt. Ook niet onbelangrijk: De Kempenaar is een jeugdvriend en vaste trainingsmaat van de regerende wereldkampioen. Ook hij maakt van WK-deelname een doel op zich.
Min: Daan is -net als Tim Merlier- niet de allerbeste klimmer. Het parcours van Valkenburg is dat van Koksijde niet, wat dan weer in zijn nadeel kan spelen.

Conclusie: Deze vier mannen én Kevin Pauwels trekken maar beter met het mes tussen de tanden naar de voorlaatste manche van de Wereldbeker, zondag in Nommay. Een uitschieter daar garandeert hen ongetwijfeld een ticket naar het WK. Wie daarentegen faalt, mag zijn ambities opbergen. Geen gemakkelijke opdracht. Ook niet voor de bondscoach trouwens. Kevin Pauwels, Jens Adams, Quinten Hermans, Tim Merlier en Daan Soete zullen mee bepalen of de Beernemnaar zondagavond een goede nachtrust kent.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!