Fel bevochten zege en eindwinst voor Eli Iserbyt

Fel bevochten zege en eindwinst voor Eli Iserbyt

Eli Iserbyt is met nog één manche te rijden al zeker van eindwinst in de DVV Verzekeringen Trofee voor beloften. De Europese kampioen versloeg in een modderig Baal na een felle strijd met de Tsjech Adam Toupalik en de Brit Tim Pidcock.

“Ik ben heel blij dat ik nu al zeker ben van de eindzege”, zei Iserbyt. “Na de Europese titel is het een tweede doel dat gerealiseerd is en dat geeft de nodige gemoedsrust in het vooruitzicht van de twee resterende maanden dit seizoen.”

De zesde zege op zeven wedstrijden in het kader van de DVV Verzekeringen Trofee was zeker niet de eenvoudigste voor Iserbyt, voor het eerst in het truitje van Marlux-Bingoal. Iserbyt moest afrekenen met een sterke Toupalik en een eveneens hevig strijdende Pidcock. Deze laatste moest na een matige start al meteen aan een inhaalrace beginnen, maar nadat hij onder meer Lander Loockx, Thomas Joseph en Yannick Peeters was voorbijgereden, kon hij toch beginnen jagen op Toupalik en Iserbyt.

De Tsjech zette Iserbyt enkele keren onder druk, maar die vocht telkens terug. In de vierde van zes ronden sloeg Toupalik dan toch een grotere kloof en kreeg Iserbyt na een fietswissel zelfs Pidcock in zijn spoor. De Europese kampioen had echter nog iets over, liet de toch wel veel foutjes makende Pidcock achter en overbrugde ook de kloof naar Toupalik om deze in de slotronde af te schudden.

“Ik was niet van plan om met Pidcock in het wiel tot bij Toupalik te rijden, maar toen ik merkte dat er een gaatje was, besliste ik om er toch nog eens vol voor te gaan”, verduidelijkte Iserbyt. “Het was niet eenvoudig, want Adam reed een heel sterke wedstrijd. Zelf had ik wat moeite om de voor deze omstandigheden beste bandendruk te vinden. Dat was mee de ooraak van de achterstand die ik net na half koers opliep. Toen ik bij het ingaan van de slotronde opnieuw kon aansluiten, wist ik al dat mijn beste kans op de laatste klim lag. Ik had al enkele keren gemerkt dat ik daar een beter spoor vond dan Adam.”

Ook Compton zeker van eindzege

Over de eindzege in de IJsboerke Ladies Trophy is er ook al duidelijkheid. De Amerikaanse Katherine Compton won immers met voldoende voorsprong om buiten schot te zijn. In de eerste ronde ging Compton weliswaar over de kop, maar in het gezelschap van Nikki Brammeier reed ze vervolgens tot bij de sterk gestarte Annemarie Worst, die op haar beurt spectaculair tegen de grond ging.

Compton liet ook Brammeier ter plaatse en bouwde haar voorsprong vervolgens stelselmatig uit. Worst reed dankzij een sterke slotronde naar plaats twee. Brammeier zakte nog wat weg en zo leek Cant na een sterke remonte op weg naar plaats drie, maar in de slotfase kreeg ze duidelijk weer last van de rug en zo kon Kaptheijns nog die laatste podiumplaats veroveren.

“Het was een heel zware, maar vooral ook leuke wedstrijd”, stelde Compton. “In het begin maakte ik wel een zware val, maar ik herstelde snel en vooral in de afdalingen in de modder reed ik met vertrouwen naar beneden. Gelukkig had ik in tegenstelling tot vorige week ook geen ademhalingsproblemen meer.”

Nys buigt voor Coremans, Rouiller beste junior

Geen thuiszege voor Thibau Nys bij de nieuwelingen. De Belgische kampioen vocht een mooi duel uit met Dante Coremans, net voor het ingaan van de slotronde kon ook Ward Huybs zich nog even mengen in de strijd. Uiteindelijk ging het toch weer tussen Nys en Coremans, waarbij deze laatste zich net iets sterker toonde. “Ik maakte heel wat foutjes, maar ik denk dat

dit normaal is op dergelijk parcours”, zei Coremans. “In de slotronde kon ik een klein kloofje op Nys overbruggen en ik besliste om meteen over te nemen en druk te zetten. De juiste keuze, zo bleek.”

Salvador Alvarado werd vierde, ruim voldoende om in februari met grote voorsprong als leider aan de slotmanche van de DVV Verzekeringen Trofee in Lille te beginnen. Nys volgt als tweede op veertien punten.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind alle uitslagen GP Sven Nys en klassementen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!