Twintigjarige Evie Richards geeft gevestigde waarden het nakijken

Twintigjarige Evie Richards geeft gevestigde waarden het nakijken

De Wereldbeker in Namen leverde een verrassende winnares op bij de dames. De amper twintigjarige Evie Richards, wereldkampioene bij de beloften in 2016, ging op het loodzware parcours Nikki Brammeier en Eva Lechner vooraf.

De Citadel zal wel nooit het parcours van Sanne Cant worden. In 2011 werd de wereldkampioene er wel een keer vierde en in 2013 en 2014 volgden nog zesde plaatsen, maar sindsdien geraakte ze er niet meer in de top tien. Zondag finishte ze na een moeizame race als twaalfde, net achter eerste Belgische Ellen Van Loy. Gelukkig voor Cant had ze de voorbije manches al een heel ruime voorsprong opgebouwd in de Wereldbeker, waardoor ze haar leidersplaats kon behouden. Ze heeft nog altijd 68 punten voorsprong op Kaitlin Keough, die zesde werd.

De strijd vooraan leek er aanvankelijk eentje te worden tussen Brammeier, Lechner en Katie Compton. Zij konden een mooie kloof slaan op de rest van het deelnemersveld. Van Richards was op dat moment nog geen sprake. Bij de eerste passage aan de finish, na minder dan een halve ronde, kwam de jonge Britse door als 36ste op 41 seconden. Een ronde later was ze al opgerukt naar plaats acht en had ze vooral haar achterstand nagenoeg gehalveerd. Ze kon zelfs nog versnellen en in de op één na laatste ronde reed ze de top drie zonder pardon voorbij. Vol ongeloof kwam ze als winnares over de finish.

“Ik kan het echt niet geloven en dat op een moment dat mijn hele familie aanwezig is”, zei Richards. “Ik dacht zelfs niet aan een plaats in de top tien, want ik heb een tijdje aan de kant gestaan door knieproblemen. Ik twijfelde heel lang of ik hier wel zou starten. Ik stond ook vrij ver achteraan op de startgrid en kwam ook nog eens vast te zitten achter enkele valpartijen. Op dat moment leek een ereplaats heel ver weg en wilde ik enkel proberen om nog zoveel mogelijk op te schuiven. Toen ik dan plots hoorde dat ik in vierde positie reed, kon ik het niet geloven. Ik zag de drie voor mij ook rijden, voelde me nog goed en ging er gewoon voor.”

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind uitslagen en klassement via onze kalenderpagina




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!