Velofollies 2023

Vier op een rij voor Sanne Cant in Antwerpen. Vos achtste

Vier op een rij voor Sanne Cant in Antwerpen. Vos achtste

Voor de vierde keer op rij heeft Sanne Cant de Antwerpse Scheldecross gewonnen. Ze rekende in de slotfase af met Katherine Compton, die haar leidersplaats in de IJsboerke Ladies Trophy verstevigt. De wederoptredende Marianne Vos werd achtste.

Aanvankelijk ging Vos schijnbaar vlot mee in een ruime kopgroep met verder Cant, Compton, Nikki Brammeier, Helen Wyman, Katerina Nash en Ellen Van Loy. In de tweede ronde moest de Nederlandse kampioene echter passen toen Brammeier in het vooruitzicht van de tussensprint versnelde. Vos zakte zelfs even terug tot positie negen, uiteindelijk kon ze nog één plaats opschuiven en werd ze achtste op 2:10. Een jaar geleden, toen Antwerpen ook haar eerste cross van het seizoen was, finishte ze als vierde op 59 seconden.

“Het was toch wel een pak zwaarder dan een jaar geleden”, verklaarde Vos. “Qua plaatsen deed ik het in 2016 een stukje beter, maar het verschil was toen ook al vrij aanzienlijk. Op zich ging ik vandaag wel uitstekend van start, maar ik denk dat ik iets te enthousiast meeging met Cant, Compton en de anderen, want dat moest ik al snel serieus bekopen. Ik heb dan maar geprobeerd om in de achtergrond voor mezelf nog een goede wedstrijd te rijden.”

De strijd vooraan maakte Vos (foto) dus niet vanop de eerste rij mee. De versnelling van Brammeier in ronde twee werd beantwoord door Cant, Compton en Nash en zo ontstond een kopgroep van vier. Dat bleef ook lange tijd zo, al wijzigde de samenstelling toen Wyman de plaats van Brammeier innam. In de voorlaatste ronde bleef Nash haperen aan een koord, waarbij ook Wyman werd opgehouden. Cant en Compton geraakten zo voorop, de wereldkampioene had aan één serieuze versnelling kort voor het einde genoeg om afstand te nemen.

“Ik versnelde op exact dezelfde plaats als vorig jaar, al had ik toen minder keuze omdat ik pas helemaal op het einde vooraan kon aansluiten”, zei Cant. “Het was toch wel lastig vandaag, het schoof veel meer dan ik vooraf had verwacht. Ik heb ook geprobeerd om een beetje reserve te houden met het oog op Namen morgen. Daar heb ik nog nooit echt goed gepresteerd, ook nu is het ondanks mijn goede conditie afwachten wat het daar zal worden.”

Iserbyt domineert andermaal

Bij de beloften blijft Eli Iserbyt dominant door de DVV Verzekeringen Trofee denderen. In Antwerpen boekte hij al zijn vierde zege in vijf wedstrijden, enkel op de Koppenberg moest hij zijn meerdere erkennen in Tom Pidcock. Op Linkeroever was het Adam Toupalik die het dichtst in de buurt bleef. De Tsjech kon Iserbyt in de eerste wedstrijdhelft zelfs onder druk zetten, maar moest dan toch berusten in de suprematie van de Europese kampioen. Iserbyt had aan de finish een halve minuut voorsprong, Jelle Schuermans veroverde als derde een eerste podiumplaats in een klassementscross.

In de stand kan Iserbyt ondertussen al tegen meer dan een stootje. Eerste achtervolger Yannick Peeters werd in Antwerpen vierde, maar verloor opnieuw meer dan een minuut extra en kijkt nu al tegen een achterstand van 6:03 aan. “Die voorsprong zorgt voor rust”, stelde Iserbyt. “Zelfs als ik eens pech heb of ziek ben, moet ik nog niet in paniek slaan. Vandaag koos ik voor banden met wat meer profiel dan de concurrenten en dat liet me toe om het verschil te maken in de technische zone in het bos, waar ik veel meer grip had.”

Ook Wout Vervoort en Dante Coremans aan de winst

Nauwelijks spannning was er bij de junioren, waar eerstejaars Wout Vervoort van bij de eerste stroken in het veld wegreed van de concurrentie. Hoewel vijf renners de krachten bundelden in de achtervolging, groeide Vervoorts voorsprong ronde na ronde verder aan. Hij werd op weg naar zijn tweede zege van het seizoen dus niet echt bedreigd. In de strijd om de tweede plaats leek Michael Bervoets een tijdje de betere, maar uiteindelijk moest hij buigen en gingen de resterende podiumplaatsen naar de Brit Sean Flynn en Jarno Jordens.

Een boeiender strijd om de zege hadden we eerder bij de nieuwelingen gezien. In het begin vormde zich zelfs een kopgroep van een tiental renners. De beslissing viel na een versnelling van Ward Huybs, enkel Dante Coremans kon de kloof nog overbruggen. Die liet Huybs in de laatste zandstrook achter om op weg te gaan naar zijn negende overwinning van het seizoen. Steijn Willemsen werd derde.

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind alle uitslagen en klassement via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!