Happy Dog Cat

Cant ook na Spaanse stage aan winnende hand

Cant ook na Spaanse stage aan winnende hand

Haar stage in Spanje heeft niet veel veranderd voor wereldkampioene Sanne Cant. Ze won net voor ze naar het zuiden trok, ook in de eerste cross erna was ze de beste. In Essen ging ze Nikki Brammeier en Katherine Compton vooraf. De Amerikaanse leidt in de IJsboerke Ladies Trophy met 3'22" voorsprong op Brammeier.

Voor de start was Helen Wyman nog de eerste achtervolgster van Compton in het klassement, maar na een val in de openingsronde kwam de Britse nooit in het stuk voor. Vooraan waren Cant en Brammeier meteen op de afspraak. Ook Ceylin del Carmen Alvarado kon even mee in hun spoor, maar zij werd al snel afgelost door Compton. De Amerikaanse verloor halverwege de voeling toen ze heel wat seconden verloor bij een fietswissel, Brammeier klampte aan tot kort voor het ingaan van de slotronde. Toen moest ze Cant echter definitief laten gaan.

“Ik had toch wel even wat tijd nodig om in het ritme te komen”, verklaarde Cant na haar vijfde Essense zege in zes jaar. “Tijdens de stage heb ik vooral duurtrainingen gedaan, veel ben ik daar niet in de hoge hartslagen gegaan. Ook aan de slijkerige stroken moest ik weer even wennen, maar na een rondje had ik mijn ritme toch wel gevonden. In de slotfase kon ik een kloof slaan, daarna was het vooral belangrijk om in de diepe sporen zo weinig mogelijk fouten te maken. De andere kant van het parcours in het bos was technischer, daar was ik vrij zeker dat ik het verschil kon vasthouden.”

Missie geslaagd voor Cant dus, al zal ze ook wel de sterke prestatie van Pauline Ferrand-Prévot hebben opgemerkt. De Franse wereldkampioene van 2015 bleef twee jaar weg uit het veld en had Essen uitgekozen om haar wederoptreden te maken. Uiteraard moest ze helemaal achteraan starten en na één ronde kwam ze als zestiende door met een achterstand van 27 seconden. Daarna bleef het verval heel beperkt. Ferrand-Prévot rukte stelselmatig op en viel met 42 seconden achterstand uiteindelijk maar net naast het podium. Net als de volgende week in het veld duikende Marianne Vos zou PFP weleens een interessante factor kunnen worden in het WK in Valkenburg.

Drie op vier voor Eli Iserbyt

Ook bij de beloften zijn ze halverwege de DVV Verzekeringen Trofee en Europees kampioen Eli Iserbyt zit al aan een mooie drie op vier. In Essen vocht hij gedurende driekwart van de wedstrijd een verbeten duel uit met Thijs Aerts, maar in de voorlaatste ronde moest die uiteindelijk toch buigen. Ook in de stand deed Iserbyt uiteraard weer een uitstekende zaak. Eerste achtervolger Yannick Peeters kwam ten val in de eerste ronde, maar rukte na een knappe remonte wel nog op naar plaats drie. Zijn achterstand in het klassement groeide wel met een minuutje aan. Peeters volgt nu al op 4:55 van leider Iserbyt.

“Heel vlot liep het vandaag niet”, zei Iserbyt verrassend. “Na een stage is dat niet abnormaal, omdat het dan een tijdje geleden is dat je echt diep bent gegaan. Ik heb hier wat afwachtend gereden en ondertussen keek ik waar Aerts minder vlot reed. Zo wist ik op welke stroken ik misschien het verschil kon maken.”

Zeges voor Jarno Bellens en Thibau Nys

Bij de junioren zit Jarno Bellens in een goede periode. Vorige week won hij al in Hasselt en werd hij derde in Mol, nu reed hij van in de eerste ronde solo richting vierde zege van het seizoen. De strijd om plaats twee was veel boeiender. Met Ben Tulett, Ryan Kamp en Pim Ronhaar kwamen tot diep in de slotronde drie renners in aanmerking. Uiteindelijk toonde Ronhaar zich sterker dan Kamp en Tulett.

Op weg naar een twaalfde overwinning dit seizoen kende Thibau Nys nauwelijks tegenstand bij de nieuwelingen. De Duitser Tim Neffgen was de enige die even in de buurt van de Belgische kampioen kon blijven, maar in de tweede ronde liep zijn achterstand toch al op tot twintig seconden. Dat verschil werd alleen maar groter, in de slotronde zag Neffgen zelfs nog Mathis Avondts terugkeren. In de sprint kon Neffgen toch de tweede plaats veiligstellen.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind uitslagen Essen en klassement via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!