Van der Poel en Cant winnen en verstevigen leiderspositie in Wereldbeker

Van der Poel en Cant winnen en verstevigen leiderspositie in Wereldbeker

Vier op vier voor Mathieu van der Poel in de Wereldbeker. Twee op vier voor Sanne Cant. De Europese kampioenen winnen en verstevigen hun leidersplaats. Wereldkampioen Wout van Aert werd tweede en springt van zeven naar twee in het klassement.

De knieblessure die Van der Poel vorige zondag in Gavere opliep speelde hem in het Deense Bogense duidelijk maar weinig parten. Hij was de enige die in de beginfase van de koers een aanval van Toon Aerts beantwoordde (wereldkampioen Van Aert liet zich verrassen), rond halfkoers liet hij op zijn beurt Aerts ter plekke toen die op een wat ongelukkig moment van fiets wisselde. Nu, eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Van der Poel ook zonder die fietswissel wel het verschil had gemaakt...

"Ik had wat tijd nodig om in het ritme te komen", vertelde Van der Poel achteraf in het koude kuststadje. "Maar eenmaal op toerental, liep het best naar wens. De rechterknie? Daar had ik tijdens de wedstrijd geen last van."

Terwijl Van der Poel naar zijn vierde opeenvolgende wereldbekerzege soleerde, duelleerden Aerts en Van Aert voor de tweede en derde plaats. Leuk duel, gekruid door een drietal lekke banden (twee tegen één voor de wereldkampioen) en uiteindelijk nipt gewonnen door Van Aert.

Van Aert erkende dat Van der Poel nog maar eens de beste was. Over het duel met Aerts: "Toen ik bij Toon kwam, merkte ik dat hij lek was gereden. Later reed ik op mijn beurt zelf lek en in de finale nog eens. Ik heb echt alles uit de kast moeten halen om hem in de slotfase nog af te houden."

Aerts worstelde na afloop wat met zijn slecht getimede fietswissel. "Ik had vooraf afgesproken dat ik om de twee ronden zou wisselen. Vooral omdat ik tijdens de U23-wedstrijd van mijn broer Thijs gezien had dat het wel nodig was. Misschien had ik dat beter niet gedaan. Al moet ik zeggen dat Mathieu in de tweede wedstrijdhelft toch een stuk sneller reed."

Lars Van der haar was -ondanks wat gestrubbel met de balkjes- de vierde beste renner in koers en dat resulteerde ook in een vierde plaats in de uitslag. Van Aerts ploegmaat Tim Merlier werd fraai vijfde, voor Corné van Kessel, Laurens Sweeck, Quinten Hermans en het Marlux-duo Vanthourenhout-Pauwels.

Vijfde seizoenszege voor Sanne Cant

Bij de dames trok Sanne Cant aan het langste eind. Cant toonde zich technisch superieur van de Britse Helen Wyman, vandaag haar grootste concurrente. De wereldkampioen was duidelijk de sterkste, maar Wyman gaf niet af en kwam steeds weer in de wedstrijd. Een laatste keer nadat Cant had af te rekenen met kettingproblemen.

"Maar Sanne was de betere", gaf Wyman na afloop graag toe. "Misschien had ik wel wat voordeel in de vele loopstroken, maar op de fiets had ik geen verhaal tegen haar."

Na haar kettingproblemen in de slotronde fietste Sanne Cant toch weer het kloofje dicht en op de technische passages maakte ze het verschil. Zo pakte ze al bij al vlot haar tweede WB-zege van het seizoen, in totaal haar vijfde. De Amerikaanse Kaitlin Keough mocht als derde mee op het podium, terwijl Eva Lechner en Ellen Van Loy de top vijf volmaakten. Laura Verdonschot was de beste belofte-dame.

Tom Pidcock (Telenet-Fidea) en Tomas Kopecky (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) wonnen respectievelijk de beloften- en juniorenwedstrijd.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Fotoreeks vinden jullie via deze link 
Alle uitslagen van Bogense 2017 en standen in WB via onze kalenderpagina




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!