Jaarmarktcross keert terug naar roots en duikt de weide in

Jaarmarktcross keert terug naar roots en duikt de weide in

De Soudal Jaarmarktcross in Niel blaast dit jaar 55 kaarsjes uit en viert zaterdag haar jubileum in stijl. De veldritklassieker keert terug naar de roots en duikt opnieuw de weide in. Toon Aerts, de nummer drie op het EK in Tabor, hoopt op de erelijst zichzelf op te volgen.

Na het grote aanbod aan snelle crossen wil de Soudal Jaarmarktcross in Niel zaterdag een vleugje nostalgie in het veld brengen. Voor haar 55ste editie keert de wedstrijd terug naar het oude parcours. De aankomst verhuist naar de grote boulevard in het centrum, de Ridder Berthoutlaan.

Tussen start en finish duiken de renners de wei in. "Niel is één van de oerklassiekers van het veldrijden. Dat willen we terug in ere herstellen", zegt Erwin Vervecken van Golazo Sports. "We willen opnieuw een echte weidecross zoals in de tijd van Roger De Vlaeminck en Roland Liboton. Zo'n parcours hoort gewoon thuis in de winter. Het is al een tijdje geleden dat we nog renners door een wei hebben zien lopen, maar als de aangekondigde regen aanhoudt, dan wordt het zaterdag ploeteren van start tot finish.”

In afwezigheid van Mathieu Van der Poel, Wout Van Aert en Lars Van der Haar verwacht Vervecken een spannend kijkstuk. "Er staan wel tien kandidaat-winnaars aan de start. Net zoals de strijd voor de derde plaats op het EK verwacht ik zaterdag een heel open koers.”

Toon Aerts heeft een goede band met Jaarmarktcross

Eén van de favorieten voor winst is Toon Aerts. De renner van Telenet Fidea Lions heeft altijd een goede band gehad met de Soudal Jaarmarktcross in Niel. "Als kleine jongen gingen we op Wapenstilstand altijd naar ons moemoe. Dan hoopten we op slecht weer om op tv naar de cross te kijken.”

Ook sportief heeft Niel voor Aerts veel betekend. "Als tweedejaars junior stond ik er voor het eerst op het podium. Als tweede, na Laurens Sweeck en voor Stan Godrie. Voor het eerst moest ik na de wedstrijd in het tentje interviews geven, voor het eerst stond ik een dag later in de krant. Op dat moment heb ik gemerkt dat ik prof kon worden." Vorig jaar won Aerts in Niel zijn eerste wedstrijd als Europees kampioen.

Aerts juicht de terugkeer naar het oude parcours toe. "De laatste jaren had de wedstrijd het etiket van klassieker wat verloren, nu krijgen we wellicht terug een cross uit de oude doos. Als het wat regent, wacht er ons een zware slijkcross.”

In Niel kan Aerts, de laatste weken goed op dreef met drie podiumplaatsen in vier wedstrijden, de nul wegvegen. "Ik werd dit jaar al twee keer tweede achter Mathieu en één keer achter Wout. Zonder hen had ik nu al drie zeges op zak. Niel biedt mij een mooie kans om toch die overwinning te pakken, al is de concurrentie groot. Laurens Sweeck wordt zeker een te duchten klant en ook voor David Van der Poel wordt het opletten. Hij had zondag zomaar op het EK-podium kunnen staan.”

Sanne Cant kan 5 op een rij scoren in Niel

Bij de dames kan Sanne Cant een unieke vijf op een rij scoren. Na een moeilijk seizoensbegin veroverde ze zondag in Tabor haar derde Europese titel. De Lilse zal er in Niel op gebrand zijn om haar prestatie kracht bij te zetten. Of steken Nikki Brammeier of Ellen Van Loy stokken in de wielen? De Britse stond de voorbije vijf edities al op alle trapjes van het podium, Van Loy werd in de Jaarmarktcross twee keer derde.

foto's: ©Photopress.be / Tekstbron: Golazo

Dit vindt Wout van Aert van de parcourskeuze:


Vind meer info van Jaarmarktcross via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!