Overzicht: de Europese kampioenschappen in een notendop

Overzicht: de Europese kampioenschappen in een notendop

Mathieu van der Poel, Sanne Cant, Eli Iserbyt, Chiara Teocchi en Loris Rouiller zijn de nieuwe Europese kampioenen. Twee keer België, één keer Nederland, één keer Italië en één keer Zwitserland. Een overzicht...

ELITE:
Mathieu van der Poel (goud) - Lars van der Haar (zilver) - Toon Aerts (brons)

Beslissing: viel in twee schuifjes. Van der Poel, Van der Haar en Aerts slaan in de eerste ronde al een kloof. In ronde twee springt Van der Poel over de balkjes en demarreert. Aerts past. Van der Haar dringt aan, maar ook hij kan het tempo van Van der Poel niet aan.

Belgen: brons voor Toon Aerts, maar ook Michael Vanthourenhout had die derde plaats verdiend.

Opvallend: de Italiaan Gioele Bertolini deed heel lang mee voor een topvijfplaats. En onze landgenoot Gianni Vermeersch eindigt pas 26ste, op vier minuten van Van der Poel.

DAMES:
Sanne Cant (goud) - Lucinda Brand (zilver) - Alice Maria Arzuffi (brons)

Beslissing: Lucinda Brand, Annemarie Worst en Sanne Cant maken snel het verschil. Later komt Arzuffi Worst aflossen, maar voor winst gaat het uiteindelijk tussen Brand en Cant. In de sprint toont Cant zich de koelbloedigste en pakt haar derde Europese titel.

Belgen: Straffe race van Cant, die nu de drie truien in haar bezit heeft. Jolien Verschueren, woensdag nog op het podium van de Koppenbergcross, kent een offday en moet vrede nemen met plaats 19.

Opvallend: Topfavoriete Maud Kaptheijns kwam in Tabor nooit in haar ritme en finishte uiteindelijk als vijfde.

BELOFTEN:
Eli Iserbyt (goud) - Tom Pidcock (zilver) - Sieben Wouters (brons)

Beslissing: Veel wisselende posities in het U23 EK. Pas in de slotfase kwam de klasse van Iserbyt en Pidcock boven. In de sprint tussen de twee tenoren toonde Iserbyt zich de slimste. Hij deed professioneel de deur dicht. Pidcock wilde nog verhaal halen bij de jury, maar die veranderde niets aan het resultaat.

Belgen: Naast Iserbyt kwam geen enkele landgenoot in aanmerking voor een medaille.

Opvallend: Jens Dekker, toch een van de favorieten, kende een rampzalige start, maar knokte zich nog naar een topvijfplaats. Ook opmerkelijk: drie Fransen in de top tien.

DAMES U23:
Chiara Teocchi (goud) - Laura Verdonschot (zilver) - Nikola Noskova (brons)

Beslissing: Vijf meisjes (Chiara Teocchi, Ceylin Alvarado, Yara Kasteleijn, Laura Verdonschot en Nikola Noskova) trokken samen de laatste ronde in. Het vijftal werd herleid tot een duo, met Verdonschot en Teocchi. In de sprint toonde de Italiaanse zich de sterkste.

Belgen: Een meer dan bevredigende prestatie voor de jonge damesselectie. Laura Verdonschot deed het uitstekend, maar ook Suzanne Verhoeven (11de) en Axelle Bellaert (14de) haalden de beoogde top zestien. Laat dat een extra motivatie zijn voor Belgian Cycling om ook in de toekomst de jonge talenten een kans te geven.

Opvallend: Met Nadja Heigl (21) eindigde zowaar een Oostenrijks meisje op plaats zes. Twee jaar geleden liet deze mountainbikester zich in Loenhout al opmerken door in de Azencross als enige dame over de balken de springen.

JUNIOREN:
Loris Rouiller (goud) - Tomas Kopecky (zilver) - Ben Tulett (brons)

Beslissing: Loris Rouiller controleerde de openingsfase, maar zag iets voor halfkoers de Tsjech Tomas Kopecky aansluiten. De twee sprintten voor winst en daarin bleek Kopecky een hapklare brok voor de Zwitser.

Belgen: Onze landgenoten kwam amper in het stuk voor. Jarno Bellens, Vince Van Den Eynde en Arno Van Den Broeck werden 7de, 8ste en 9de. Ieder had wel zijn excuus, maar uiteindelijk zijn de resultaten wat ze zijn.

Opvallend: Luke Verburg, een van de favorieten, kwam in de start samen met een aantal anderen ten val (foto) en werd als 33ste afgevlagd.


Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind volledige uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!