Nieuw parcours Koppenbergcross loodzwaar voor jeugd

Nieuw parcours Koppenbergcross loodzwaar voor jeugd

De tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee voor beloften leverde een beklijvende strijd op, waarbij Tom Pidcock op de slotklim afrekende met Eli Iserbyt, de leider in de stand, en Jens Dekker. Ben Tulett en Lennert Belmans wonnen respectievelijk bij de junioren en de nieuwelingen.

We beginnen even met de jongsten. Voor de start hoorden we iemand van de organisatie toch een lichte vrees uitspreken dat zeker bij de nieuwelingen heel wat deelnemers te voet naar boven zouden moeten op het steiltste stuk van de Koppenberg, voor het eerst in het parcours opgenomen en dit zelfs als aankomststrook. Zover kwam het niet, maar loodzwaar was de opdracht toch wel. We zagen een pak renners heel moeizaam naar boven klauteren.

Bij de beteren ging het wat vlotter en dat waren dan Thibau Nys, Lennert Belmans, Salvador Alvarado en Dante Coremans. In de slotronde maakte Belmans het verschil, in een prangende sprint voor de tweede plaats gaf Alvarado Nys het nakijken.

De twee waren daarbij heel diep gegaan. Nys stond een minuut lang uit te hijgen vlak na de aankomstlijn en zei minuten later nog steeds dat hij tot niets meer in staat was, Alvarado ging een tijdje languit in het gras liggen. Winnaar Belmans was iets sneller gerecupereerd van de zware inspanningen.

“Vooral de start met meteen de volledige beklimming van aan de voet was heel zwaar”, zei Belmans na zijn vijfde zege van het seizoen. “In het verdere verloop van de cross viel het wat mij betreft nog wel mee. Ik heb de meeste tijd de leiding in handen gehouden en probeerde daarbij telkens wat recuperatie in te bouwen in de dalende stroken om dan weer voluit te kunnen gaan op de aankomststrook. Dit is hoe dan ook mijn mooiste overwinning tot nu toe.”

Ben Tulett: “Zo’n terrein ligt me wel”

Ook bij de junioren zagen we op de top van de Koppenberg veel getekende gezichten passeren, al geldt dat niet meteen voor Ben Tulett. De Britse eerstejaars toonde een duidelijke meerwaarde op de kasseien. Ryan Cortjens, Wout Vervoort, Len Dejonghe, Jarno Bellens, Witse Meeussen en Xander Geysels konden in het veld telkens opnieuw aansluiten, tot Tulett het in de op één na laatste ronde welletjes vond en definitief afscheid nam van zijn gezellen. Vervoort en Bellens pakten de andere podiumplaatsen.

“Ik heb constant geprobeerd om zelf het initiatief te nemen”, verklaarde Tulett. “De mannen van IKO-Beobank koersten immers als ploeg. Ik bleef het proberen, in de voorlaatste ronde braken ze uiteindelijk toch. Té zwaar vond ik deze wedstrijd niet, al heb ik het geluk dat zo’n terrein me wel ligt. In Sevenoaks (Kent) woon ik in een heuvelachtig gebied waar ik uiteraard ook veel train. Vooral toen ik zag waar hier de finish lag, zag ik het zeker zitten om een gooi naar winst te doen. Of ik dit zal voelen in het EK in Tabor? Ach, ik ga er gewoon mijn best doen om een mooi resultaat te boeken, maar deze overwinning heb ik ondertussen toch al binnen.”

Pidcock rekent af met Iserbyt en Dekker

Bij de beloften zagen we een heel boeiende strijd met Eli Iserbyt, Jens Dekker en Tom Pidcock in de hoofdrollen. Toen Iserbyt bij het ingaan van de voorlaatste ronde een serieuze versnelling plaatste, leek dat even de beslissing in te luiden, maar eerst Dekker en even later ook Pidcock kwamen toch opnieuw aansluiten. De Brit nam vervolgens het initiatief in de slotronde, Iserbyt beet zich vast in zijn wiel, Dekker paste. Toen de twee vooraan bij het opdraaien richting finish temporiseerden, kwam Dekker echter toch terug. Hij probeerde de andere twee meteen te verrassen, maar die reageerden attent. Het was Pidcock die in de slotmeters afstand nam.

“Met twee ronden te gaan verraste Eli me enigszins”, zei Pidcock. “Ik probeerde rustig te blijven en hoopte dat hij dat tempo niet zou kunnen aanhouden zodat ik in mijn ritme kon terugkeren. In de laatste ronde deed ik er zelf alles aan om weg te rijden, maar Eli kraakte niet. Het moest in de sprint bergop gebeuren. Nee, ik vond dit parcours niet te lastig. Zolang je rijdend boven geraakt, is er geen probleem. Zelf had ik trouwens meer last van de vele hobbels in het veld dan op de beklimming.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind de volledige uitslag via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!