Mathieu van der Poel met maximum in Brico Crossen

Mathieu van der Poel met maximum in Brico Crossen

Voorlopig geen maat op Mathieu van der Poel in de Brico Cross. Na Eeklo en Meulebeke was de Nederlandse kampioen vandaag ook de beste in Kruibeke. Wout van Aert bood weerwerk, maar dat volstond niet om VDP te bedreigen.

Van der Poel schoot in de Kruibeekse Polders als beste uit de startblokken, met in zijn spoor onder meer Wout van Aert, een paar Marlux-boys en een aantal Telenet-Fidea Lions. Deze laatste namen in de tweede van tien ronden even het commando over, maar na exact een kwartier wedstrijd -net toen Van Aert een slipper maakte- nam Van der Poel opnieuw het heft in handen en verdapperde.

Achter de Nederlander verbrokkelde de kopgroep van aanvankelijk 16 renners meteen. Quinten Hermans en Corne Van Kessel bundelden de krachten, maar zagen Van der Poel steeds verder wegrijden. Tot wereldkampioen Van Aert ruimte en tijd gevonden had om na zijn val opnieuw naar de frontlinies door te stoten. Van Aert naderde tot zes, zeven seconden, maar de kloof helemaal dichten, lukte de Kempenaar niet meer.
Zo kon Van der Poel na een solo van drie kwartier zijn zevende van het seizoen op zak steken, meteen ook een drie op drie in de Brico Cross. "Na een pittige trainingsweek had ik toch wat tijd nodig om in een goed ritme te komen", reageerde Van der Poel. "Bij die eerste versnelling (in de openingsfase, red) bleven er nog een paar in mijn wiel, bij een tweede zat er al wat meer op en kon ik het verschil maken. Toch heb ik redelijk afgezien, want het parcours is lastig en het was dan ook niet evident om alleen de snelheid vast te houden."

“Het was ook ongelooflijk warm en dat maakte het er niet eenvoudiger op. Ik zat de hele cross te verlangen naar een cola in het tentje. Ik heb één bidon leeggedronken onderweg, maar als ik er drie of vier had gehad, zouden die allemaal leeg zijn geweest. Drank aannemen mag echter niet en daar houden we ons maar aan. Ik zal de komende uren in ieder geval voldoende proberen drinken en herstellen met het oog op Zonhoven morgen.”

Van Aert: "Ik was niet veel minder goed"

Wout van Aert finishte uiteindelijk op een goede twintig seconden van zijn grote rivaal. "Ik was vandaag niet veel minder goed dan Mathieu, maar hoewel ik zo snel mogelijk reed, voelde ik toch dat ik meter per meter moest prijsgeven", was Van Aert eerlijk. "Ik denk dan ook niet dat mijn schuiver in het begin van de wedstrijd het resultaat heeft beïnvloed. Aangezien het in het begin van de koers gebeurde, verloor ik enkele plaatsen en zat ik ook niet meteen op het wiel toen Mathieu versnelde. Maar nogmaals, nadien is gebleken dat hij hier sowieso net iets sneller kon rondrijden. Met de tweede plaats moet ik dan ook tevreden zijn.”

Het duel voor de derde plaats werd gewonnen door Quinten Hermans, die in volle finale de maat nam van zijn ploegmaat Corné van Kessel. "Vorige week stond ik ziek aan de kant, maar tegen maandag was ik toch hersteld en ik heb uiteindelijk een goede trainingsweek kunnen afwerken. Niet dat ik me hier super voelde, maar dat was bij de anderen blijkbaar niet anders. Met Corné had ik lang een goede bondgenoot in mijn buurt, maar toen hij met pech wegviel, vreesde ik toch even dat ik alleen niet zou kunnen standhouden op die derde plaats.”

“Met podiumplaatsen in Iowa, Neerpelt en nu hier kan ik uiteraard niet anders dan tevreden zijn, maar het is niet realistisch om dat elke week van mij te verwachten. Al wil ik zeker tot het EK dit vormpeil vasthouden. Met bijvoorbeeld Zonhoven en Koksijde komen er bovendien nog enkele crossen aan die me liggen.”

Eervolle vermelding voor Pidcock

Corné van Kessel en Laurens Sweeck maakten de top vijf vol. Eervolle vermelding gaat naar Tom Pidcock. De juniorenwereldkampioen vertrok op de laatste startrij, maar baande zich verbazend snel een weg naar voor. Hij zou uiteindelijk 9de finishen, in het spoor van Kevin Pauwels, Tim Merlier en Michael Boros.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick en Filip De Greef

Vind alle uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!