Vijf op een rij voor Mathieu van der Poel, maar... Van Aert 'leeft' ook nog

Vijf op een rij voor Mathieu van der Poel, maar... Van Aert 'leeft' ook nog

Mathieu van der Poel pakte in het Nederlandse Gieten zijn vijfde zege op rij. Voor het eerst dit seizoen een felbevochten overwinning. Wout van Aert bood immers flink wat weerwerk. Pas na tweederde wedstrijd moest de wereldkampioen buigen.

Even hield het publiek in Gieten de adem in. Van der Poel nam -net als in Iowa en Waterloo- een blitzstart en sloeg snel een kloofje op de eerste achtervolgers. Waren we eens te meer vertrokken voor een slaapverwekkend uur? Niet, dus. Met dank aan de verrijzenis van Wout van Aert.

De wereldkampioen was niet al te best vertrokken, maar hij zette snel orde op zaken en ploegde zich, met onder meer Laurens Sweeck, Toon Aerts, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch en Lars van de Haar in het spoor, alsnog een weg tot in het wiel van Van der Poel.

Vervolgens probeerde Sweeck een tweetal keer schoorvoetend in de aanval te trekken, maar uiteindelijk was het Van der Poel die na twee derde wedstrijd het verschil maakte. Van Aert zag een gaatje van een vijftal seconden oplopen tot eerste zeven, daarna tien tellen. "Toen had ik begrepen dat een tweede plaats het hoogst haalbare was", aldus de wereldkampioen. Laurens Sweeck en Lars van der Haar volgden een rondje later op een halve minuut. Zij zouden het later uitvechten voor de derde podiumplaats.


Leider in Wereldbeker en Superprestige

De laatste twee ronden soleerde Van der Poel rustig verder naar zijn vijfde seizoenszege. Hij was al leider in de Wereldbeker, hij leidt nu ook -net als vorig jaar- in de Superprestige. Toch reed hij naar eigen zeggen niet zijn beste wedstrijd. "Vooral technisch heb ik een heel slechte cross gereden", verraste hij achteraf.

"Ik heb bijna alles geraakt wat er langs het parcours stond. Dit was een moeilijke zege. Ik weet dat ik niet elke week vanaf de start zal wegrijden. Vandaag was ik niet zo goed en ik wist dat ik geen uur alleen zou rijden. Ik heb nog gegokt en gebluft en dan is het hopen dat de rest stilvalt, maar dat gebeurde niet. Gelukkig kwam ik er op het einde weer door."


Van Aert: "Dit geeft vertrouwen"

Van Aert was blij met de heropstanding. "Dat ik Mathieu kon terughalen na zijn snelle start, ervaar ik als zeer positief. Ook in het tweede deel van de wedstrijd bleef ik mijn niveau aanhouden, maar ik ben nog niet sterk genoeg om echt een finale te rijden. Toen Van der Poel opnieuw vertrok, wist ik dat ik binnen de ronde opnieuw moest aanpikken of dat het anders voorbij was. Dat gebeurde niet. Maar ik klaag niet. Dit geeft vertrouwen voor wat komen moet."


Foto's: ┬ęPhotopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind de uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!