Velofollies 2023

Sanne Cant in slotmeters voorbij Sophie de Boer

Sanne Cant in slotmeters voorbij Sophie de Boer

Dankzij een fantastische slotronde raakte Sanne Cant in Antwerpen, waar de vijfde manche van de IJsboerke Ladies Trophy werd gereden, nog voorbij Sophie de Boer om haar dertiende zege van het seizoen te boeken. In de stand volgt ze nu nog op 1:07 van Thalita de Jong, pas vijfde op Linkeroever.

Antwerpen stond voor een groot stuk in het teken van de terugkeer van Marianne Vos. De zevenvoudige wereldkampioene bleef bijna 700 dagen weg uit het veld. Ze moest dan ook achteraan het deelnemersveld van vijftig rensters starten. Een kanonstart bracht haar al meteen rond plaats tien, enkele stroken in het veld verder reed ze al in derde positie, achter De Boer en De Jong. Toen deze laatste begon te sukkelen in het zand, kon De Boer meteen een mooie voorsprong nemen. Vos en De Jong kregen ondertussen het gezelschap van de matig gestarte Cant en Katarina Nash.

De Jong voelde zich duidelijk niet in haar sas in het Antwerpse zand, zag haar gezellen wegrijden en moest vervolgens proberen de schade te beperken met het oog op het klassement. Ook voor Vos lag het tempo van Cant en Nash te hoog, zodat ze uiteindelijk net naast het podium zou vallen. In de slotfase ging Cant op zoek naar De Boer. Bij het ingaan van de slotronde bedroeg het verschil nog altijd negen seconden, maar dat bleek net niet voldoende voor de Nederlandse. Cant raakte tot in haar spoor, eiste kort voor de laatste rechte lijn de leidersplaats op en kon De Boer in de sprint achter zich houden.

Alles of niets

“Die laatste ronde was het echt alles of niets”, stelde Cant. “Het gas ging volledig open en het was gewoon hopen om de kloof dicht te krijgen. Ik hoopte eigenlijk nog voor de laatste zandstrook de leiding te kunnen nemen, maar ik kon pas daar aansluiten. Ik vond toch nog een goed moment om alsnog de kop te nemen, want op deze korte aankomststrook moet je echt de sprint aan de leiding kunnen aanvatten.”

“Ik denk dat het plezante televisie was, maar wat een rampzalige openingsronde. Ik verzeilde rond de tiende plaats, daar waar Vos al meteen vooraan was geraakt. In het zand kon De Boer dan door foutjes achter haar rug een ruime voorsprong nemen, het heeft een hele cross geduurd om die achterstand weg te werken.”

Marianne Vos raakte dus net niet op het podium, maar met de vierde plaats was ze wel heel tevreden. “Ik voelde me goed en had er zin in, maar na zo’n lange afwezigheid is het natuurlijk afwachten hoe het zal lopen. Het nadeel van mijn startplaats kon ik al snel wegwerken, maar Sophie, Sanne en Katarina reden toch iets te snel voor mij. Maar goed, voor een eerste wedstrijd ben ik met deze vierde plaats zeker tevreden.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind uitslag en klassement via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!