Conclusie na Zolder en Diegem: Nederland heeft een blok(je) richting WK

Conclusie na Zolder en Diegem: Nederland heeft een blok(je) richting WK

Mathieu van der Poel zorgde dit weekend voor zijn allereerste dubbel van het seizoen. Zowel zaterdag in Zolder als zondag in Diegem was hij de sterkste. Of zoals hij zelf vertelde: de leepste. Tel daar ook maar Lars van der Haar bij. Duidelijk een duo om mee af te rekenen op het WK...

Heusden-Zolder gold als generale repetitie voor het wereldkampioenschap. En ja, we hebben wat geleerd... Niet alleen wat de uitslag betreft, maar ook het koersgedrag en de reacties na afloop maakten toch één en ander duidelijk. Waar we tot over anderhalve week nog overtuigd waren dat Wout van Aert dé te kloppen man zou zijn op het Circuit van Terlaemen, moeten we nu toch wat inbinden.

Eerst en vooral: Mathieu van der Poel groeit naar zijn topvorm toe. Knap, hoe de wereldkampioen zowel zaterdag als zondag de wedstrijd naar zijn hand zette. Zelf bleef hij daar bescheiden over. In Heusden-Zolder was hij onder de indruk van Van der Haar, in Diegem bestempelde hij Kevin Pauwels als de sterkste man in koers. "Maar ik was de slimste", klonk het. "En tactiek telt ook."

"Maar", voegde hij er nog aan toe. "Als ik op mijn best ben, demarreer ik en komen ze niet meer terug. Nu kon de concurrentie wel nog terugkeren. Dus moet ik er de laatste scherpe kantjes nog afveilen."

Balende Van der Haar

Daarnaast zagen we ook een hele sterke Lars van der Haar. Die kende in Heusden-Zolder echter pech (lekke band) en liet zich in Diegem in de slotfase in de luren leggen. "Mathieu reed zich in de laatste modderstrook even vast, waardoor ik ook zelf klem kwam te zitten en vroeger dan voorzien van de fiets moest. Daarna geraakte ik niet meer in het wiel. Anders denk ik dat ik de wedstrijd win."

Van der Haar baalde dan wel met zijn twee derde plaatsen, ook hij verkeert stilaan in topvorm. Conclusie: Van der Poel en Van der Haar worden meer dan te duchten kandidaten voor de wereldtitel. Een Nederlands duo, dat zowel op het WK-parcours als in Diegem vooral weerwerk kreeg van Kevin Pauwels.

Maar zoals Pauwels het na afloop zelf verwoordde: "Mathieu en Lars zijn explosiever. Misschien begint de leeftijd wel een rol te spelen." Ook Wout van Aert moet in principe altijd kunnen meedoen voor winst, maar door ziekte vorige week en pech in Diegem kwam hij dit weekend niet in aanmerking.

Als toemaatje deed Mathieu van der Poel zaterdag ook een wat vreemde uitspraak over Heusden-Zolder als generale repetitie voor het WK. "Ik verwacht vooral Lars van der Haar en Kevin Pauwels als voornaamste concurrenten. Wout van Aert? Dit is een heel explosieve omloop. Minder zijn parcours denk ik." Om onmiddellijk daarna er toch aan toe te voegen: "Maar met Wout moet je altijd rekening houden."

Twee handen op één buik

Los van dit alles lijken geen twee Belgen zo goed overeen te komen als het Nederlandse duo. Geen toeval, dat Van der Haar in Zolder -toen in tweede positie rijdend- na zijn lekke band Van der Poel onmiddellijk toeschreeuwde om te demarreren. "Natuurlijk", aldus de Europese kampioen. "In functie van het wereldbekerklassement was het voor mij beter dat Mathieu won dan Pauwels. En ja, we schieten goed op. En we zijn landgenoten."

Mag allemaal in een wereldbekermanche uiteraard. Maar ook zondag in Diegem -waar Van der Poel en Van der Haar in principe altijd tegenstanders van elkaar zijn- merkten we toch wat gebarentaal tussen de twee. Kortom, het ziet er naar uit dat het Nederlandse duo volgende maand als een stevig blokje richting het WK trekt."

Lars Boom rekenen we daar ondertussen niet meer bij. Was er voor Heusden-Zolder nog enig voorbehoud over zijn rol op het WK, dan hebben we dat nu niet meer. Boom schrok zich op het Circuit van Terlaemen ongetwijfeld een hoedje over het huidige niveau in veldritland. Het blijft maar zeer de vraag of de ex-wereldkampioen zelfs nog iets te zoeken heeft op het WK...

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!