Velofollies 2024

Hasselt: Sven Nys doet emoties opwellen met eerste seizoenszege

Hasselt: Sven Nys doet emoties opwellen met eerste seizoenszege

Sven Nys heeft hem dan toch beet, die eerste van het seizoen. Al het hele seizoen haalt hij een hoog niveau, maar winnen lukte tot nog toe niet. In het Kapermolenpark schudde hij in de slotfase Tom Meeusen en Kevin Pauwels van zich af. En dat zorgde voor opluchting.

De foto boven spreekt boekdelen. Eerst was er al een kreet van opluchting bij het overschrijden van de finish. Even later viel zoonlief Thibau zijn vader in de armen. Een mooi familietafereel waar ook verzorger Guy Verbist en ploegleider Jan Verstraeten in deelden. Eerste uitspraak van Nys zelf: "Ik kan het nog."

Het was dan ook een knappe zege van onze beste veldrijder van het laatste decennium. Vrij snel zonderde hij zich af met Tom Meeusen en Kevin Pauwels. Die drie zouden tot diep in de finale samen blijven. De verrassende Diether Sweeck maakte nog even de aansluiting in de voorlaatste ronde, maar de youngster zat duidelijk door zijn beste krachten heen en moest bij een tempoversnelling van Nys snel de rol weer lossen.

Belangrijke balkjespassage

In de slotronde brak ook Kevin Pauwels. Toen moest Nys alleen nog afrekenen met Tom Meeusen, die -behendig als hij is- de koppositie nam. Maar aan de balkjespassage nam de Crelan-kopman opnieuw over. Meeusen sprong over de hindernis, maar Nys liep sneller dan Meeusen reed.

In de daaropvolgende halve ronde gaf een sterke Nys die koppositie niet meer af. "Het moest er een keer van komen", vertelde Nys eenmaal van de eerste emoties bekomen. "Ik ben aan een sterke reeks bezig, alleen moest alles eens mee zitten om het af te maken. Dat was vandaag het geval."

Nys doelde op de veranderde weersomstandigheden en de glibberige ondergrond, op een goede dag van hemzelf, maar ongetwijfeld ook op de afwezigheid van Wout van Aert en Lars van der Haar. Al zal hem dat worst wezen. Nys was in Hasselt de beste en de afwezigen hebben zoals altijd ongelijk.

Enthousiast publiek

Nys haalde het met kleine voorsprong op Meeusen, Kevin Pauwels finishte derde, Diether Sweeck hield zijn vierde plaats vast, broer Laurens maakte de top vijf vol.

Ook opvallend: de enthousiaste menigte die Nys toejuichte toen hij het zegegebaar maakte. Nys is nog steeds de populairste crosser van onze planeet. En dat zal ongetwijfeld nog twee à drie maanden lang het geval zijn. Wat meer is: ook de niet-Nysfans gunden hem deze overwinning. "Dat ik deze inspanningen morgen in Koksijde eventueel zal moeten bekopen? Ik hoop van niet. Maar als het toch zo is, dan is dat maar zo", glunderde de grote winnaar van het Kapermolenpark.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!