Wout van Aert gaat vol voor eindzege in Superprestige na winst in Gavere

Wout van Aert gaat vol voor eindzege in Superprestige na winst in Gavere

Twintig minuten kon de concurrentie de schijn ophouden. Maar eenmaal hersteld van een paar 'domme foutjes' reed Wout van Aert zijn drie kompanen los uit het wiel, wat resulteerde in een 9de seizoenszege. "En nu ga ik vol voor de eindzege in de Superprestige."

Pechvogels van de dag in Gavere waren vooral Tom Meeusen en Julien Taramarcaz. Meeusen veroorzaakte het oponthoud nadat hij in de start los zijn ketting stuktrapte. De twee zetten nog hun wedstrijd voort, maar een ereplaats zat er helaas niet meer in.

Vooraan vormde zich snel een achttal, maar dat werd al snel herleid tot een kwartet: een gedreven Sven Nys, een aanklampende Lars van der Haar en het duo Wout van Aert-Kevin Pauwels, dat uit de achtergrond terugkeerde. Van Aert had in de beginfase een paar -naar eigen zeggen domme- foutjes gemaakt en moest een tijdlang achtervolgen. Kevin Pauwels was niet al te best weg. Maar na goed twintig minuten koers reden dé vier toppers van dit seizoenbegin toch weer aan de leiding.

Puntjes op de i

Een kwartier lang bleef het spannend, maar toen Van Aert hersteld was van de inspanningen die hij moest leveren om terug voorin te geraken, zette hij de puntjes op de spreekwoordelijke i. Een verschroeiende versnelling op de lastige klim in het Gaverse kasteeldomein bleek voldoende om het verschil te maken.

Wat restte, was een solo van twee ronden van de Vastgoedservice-Golden Palacekopman. Goed voor zijn negende seizoenszege. Sven Nys won het sprintje voor de tweede plaats van een licht ontgoochelde Kevin Pauwels. Lars van der Haar moest in de slotfase Nys en Pauwels laten rijden en finishte vierde. Laurens Sweeck maakte de top vijf vol, voor Klaas Vantornout.

"Doen waar Niels niet in slaagde"

Van Aert loopt dankzij zijn zege verder uit in de tussenstand van de Hansgrohe Superprestige. Hij telt nu acht punten voorsprong op Sven Nys, negen op Kevin Pauwels en al dertien op Lars van der Haar. Waar tot vorige week nog enige twijfel bestond of Van Aert wel van start zou gaan in de manches van Francorchamps en Diegem, is de keuze nu definitief gemaakt.

"Ik heb altijd gezegd dat we wat zouden afwachten", aldus Van Aert. "Maar nu is er uiteraard geen discussie meer. Ik heb een riante voorsprong opgebouwd en die ga ik niet zomaar te grabbel gooien. Kijk, Niels (Albert, teamcoach, red) is er nooit in geslaagd de Superprestige te winnen. Dat toont hoe moeilijk het is. Ik ga die kans niet laten schieten."

"Bovendien zou het van weinig respect richting organisatoren getuigen, mocht ik mijn leidersplaats niet verdedigen. Dus ja, ik ga vol voor eindwinst."

De Lillenaar zal volgende zaterdag wel passen voor de Soudal Classic van Hasselt. Zondag start hij in Koksijde, waar hij een eerste keer dit seizoen Mathieu van der Poel partij geeft.

Cant - Iserbyt- Dekker - Verburg

Sanne Cant blijft de eerste Ladies Trophy domineren. De dorpsgenote van Van Aert pakte haar vierde dagzege op rij en leidt uiteraard comfortabel in de stand.

Eli Iserbyt zorgde samen met Quinten Hermans en Nicolas Cleppe voor een volledig Telenet-Fideapodium bij de beloften. Teammanager Hans van Kasteren deed zijn pupillen meteen de belofte dat ze hun premie verdubbeld zouden zien. Bavikhovenaar Eli Iserbyt maakte aan de finish overigens een hartje, bedoeld voor zijn kersverse -Nederlandse- vriendin.
De Nederlander Jens Dekker haalde het van zijn Enerthermploegmakker Jappe Jasper bij de junioren, Dekkers landgenoot Luke Verburg was de beste nieuweling in Gavere.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!