'Commissieleider Mike Plant beschouwt Sven Nys en Helen Wyman als experts'

'Commissieleider Mike Plant beschouwt Sven Nys en Helen Wyman als experts'

Gisteren kwam de UCI-veldritcommissie samen. "Een lange, maar vruchtbare dag", reageerde UCI-offroadmanager Peter Van den Abeele achteraf. "Het gaat vooruit. Met dank aan commissieleider Mike Plant, die veel aandacht schenkt aan de mening van Sven Nys en Helen Wyman."

Hotel Sheraton in Brussel was gisteren de locatie voor de UCI-commissievergadering. UCI-offroadmanager Peter van den Abeele, de Amerikaan Geoff Proctor, Beat Wabel, de Nederlander Jan Prop en de actieve crossers Sven Nys en Helen Wyman maakten er een lange, maar vooral een vruchtbare dag van, aldus Van den Abeele.

"Het is duidelijk dat Mike Plant, onze nieuwe commissievoorzitter, vooruit wil", genoot Van den Abeele na afloop na. "Bijzonder opmerkelijk is hoe Plant zich profileert tegenover Sven Nys en Helen Wyman, die de veldrijders vertegenwoordigen. 'Jullie zijn de experts, ik heb de politieke kracht om effectief ook iets te veranderen', gaf hij een paar keer aan. Dus luistert hij echt naar hen en houdt hij rekening met hun wensen."

Dat er met het ingaan van het nieuwe seizoen (september) een paar grote wijzigingen zullen worden doorgevoerd, staat nu al vast. "Helaas voor jullie is er beslist dat de veranderingen pas in juni officieel worden voorgesteld. De reden is dat alles nog moet goedgekeurd worden door het 'Comité Directeur' van de UCI. Daar moeten we respect voor hebben."

Startrecht WB en damesveldrijden


Toch lichtte Van den Abeele al een tipje van de sluier. "Er is lang gedebatteerd over het startrecht in de Wereldbeker", zegt hij. "Ja, je mag opschrijven dat daar volgend seizoen wat verandert in positieve zin. En daarnaast is het verder op de kaart zetten van het damesveldrijden één van de paradepaardjes van de commissie. Ik wil trouwens benadrukken dat Helen Wyman, die het damesveldrijden vertegenwoordigt, een aanwinst is. Ze laat zich absoluut horen en brengt goede ideeën aan."

Aan de evolutie richting olympische wintersport, werd minder aandacht besteed. "Uiteraard is ook dat besproken, maar dat lobbywerk speelt zich op een hoger niveau af. Dat onze commissievoorzitter Mike Plant ook voorzitter is van de Amerikaanse schaatsfederatie, speelt in ons voordeel. Het veldrijden kan beroep doen op zijn knowhow. En dat ook Brian Cookson (UCI-voorzitter) zich achter het idee schaart, is een extra troef."

Ook Belgisch bondsvoorzitter Tom Van Damme kwam in de loop van de dag even gedag zeggen in het Sheraton. "Leuk dat hij zich even liet zien", besluit Van den Abeele. "De KBWB is toch de belangrijkste federatie in de veldritsport."




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!