Opnieuw heibel rond BK: Vantornout onterecht beschuldigd?

Opnieuw heibel rond BK: Vantornout onterecht beschuldigd?

Een week voor het BK pakt Gazet van Antwerpen op zijn voorpagina uit met... Klaas Vantornout. Die zou -samen met zijn ploegleider Mario De Clercq- geprobeerd hebben het BK-parcours te wijzigen. 'En het mocht wat kosten', weet de krant. Vantornout zelf reageerde ondertussen vanuit Calpe en ontkent in alle talen.

Laat ons vooreerst duidelijk zijn: jammer dat de kop van Klaas Vantornout op de voorpagina van de krant prijkt in plaats van die van de winnaar van de Wereldbeker in Rome. We kunnen ons voorstellen dat de sponsors van BKCP en Powerplus liever Niels Albert op de cover hadden gezien, na zijn knappe solo in de Ippodromo delle Cappanelle.

Column Wuyts

Anderzijds, áls het verhaal klopt, gaat Vantornout uiteraard niet vrijuit. In zijn column in Het Laatste Nieuws van zaterdag had Michel Wuyts het er al even over. "Dat Vantornout vrijdag -net voor zijn vertrek naar Calpe- nog even in de Waregemse hippodroom binnenwipte", schreef Wuyts. "En dat hij er vroeg om de balkjes nét na een moeilijke bocht te leggen in plaats van op een recht stuk, zodoende dat iedereen er van de fiets moest en niemand er voordeel zou uit halen." Klaas is nu eenmaal niet de beste 'bunnyhopper' van het peloton.

Op zich lijkt het ons niet eens een doodzonde, dat een renner 'langs zijn neus weg' een kleine ingreep aan het parcours wil laten uitvoeren. 'Vragen staat vrij', zegt Vantornouts teammanager Mettepenningen. De zaken veranderen uiteraard als er geld mee gemoeid is. Want dan hebben we het inderdaad over omkoping. Ook bondsvoorzitter Tom Van Damme reageert in GvA heftig. "Als dat klopt, dan moet daar dringend paal en perk aan gesteld worden", zegt Van Damme, die spreekt van een 'platte koopmansgeest' bij Sunweb-Napoleon. Van Damme zou vorig jaar ook benaderd zijn geweest door de teamleiding van Sunweb om -toen in Mol- het parcours te wijzigen -tegen betaling, klinkt het ook in de krant.

De Clercq: 'Ik wist niet eens dat Klaas naar het parcours ging kijken'

Ondertussen bevestigde éen van de organisatoren aan Veldritkrant.be dat Vantornout wel degelijk meldde "dat het wat mocht kosten". Toegegeven, wij hebben het niet gehoord en kunnen ons dan ook niet uitspreken over het 'incident'. Vroeg Vantornout het met een knipoog? Bood hij effectief geld?

Mario De Clercq ontkent in elk geval. "Ik wist zelfs niet eens dat Vantornout vrijdag naar Waregem afzakte. Omdat hij ziek was, trok hij naar zijn dokter Dag Van Elslande, die in de buurt woont. Daarna is hij blijkbaar 'en passant' even een kijkje gaan nemen. Maar wat die balkjes betreft, wat kan mij het schelen waar die liggen..."

GvA polste in Rome ook Sven Nys en Niels Albert naar hun mening over de kwestie. "Humor van de bovenste plank", noemt Nys het. "Daar maakt Klaas zich absoluut niet populair mee." Eenzelfde reactie bij Albert. "Je kan als renner tips geven aan de organisator naar veiligheid of spektakel toe, maar niet voor eigen gewin. Bij deze wil ik toch nog even kwijt dat het aangevoerde Koksijdse zand daar op de Hippodroom geen idee van mij is", besluit Albert met een knipoog.

Vantornout: "De waarheid klinkt een stuk anders"

Ondertussen reageerde ook Klaas Vantornout aan Veldritkrant.be. "Heel straf", lacht hij alle beschuldigingen weg. "Ik ben inderdaad naar Waregem geweest, waar iemand van de organisatie mij aansprak. Toen ik de man in kwestie vroeg waar de balkjes zouden komen, vertelde hij me waar én dat die balkjes er zeker niet lagen om Sven Nys te bevoordelen, want hij vertelde absoluut geen Nys-fan te zijn. Hij wilde -en dat zei hij letterlijk- Tom Meeusen bevoordelen. Hij is zelf immers goed bevriend met de familie Meeusen, klonk het. Meer is er niet gezegd. En over geld is al zeker met geen woord gerept. Dit is compleet uit de lucht gegrepen."

Ook Mettepenningen is not amused. "Pure roddeljournalistiek. Ik heb me ondertussen geïnformeerd bij Mario en Klaas, maar ook bij Tom Van Damme, die ook beweert dat zijn woorden verdraaid en met een andere toon zijn weergegeven. Jammer dat men mijn team op die manier probeert te besmeuren."

Hopelijk kunnen we hierna zo snel mogelijk over naar de orde van de dag en mogen we de rest van de week echt vooruitblikken op de kampioenschappen. Op de renners en hun kansen. Veldrijden: een feest. Ja, toch?
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

maart 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!