Isolteam - nieuws

Nys en de andere Belgen zetten orde op zaken in Azencross

Nys en de andere Belgen zetten orde op zaken in Azencross

Een hele sterke Sven Nys heeft in Loenhout de Azencross op zijn naam geschreven. De wereldkampioen rekende in een man-tegen-manduel af met Niels Albert en neemt weer wat meer voorsprong in de Bpost Trofee. Op de modderige omloop speelden de niet-Belgen geen rol van betekenis. Rob Peeters snoepte Albert nog de tweede plaats af.

Gisteren in Zolder geen Belg in de top vier. Een unicum, waar achteraf heel wat over gepraat en geschreven werd. Amper 24 uur later zijn de rollen opnieuw omgekeerd. Nys en Albert heersten in Loenhout als vanouds, de beste niet-Belg (Zdenek Stybar) was pas vijfde. De reden? "Omdat het in Loenhout écht cross is", horen we uit de mond van kenners.

Klinkt toch wat denigrerend naar de mooie omloop in Heusden-Zolder, vinden we. Is het daar op en rond het Circuit van Terlaemen geen échte cross? Tuurlijk wel. Waarom zou een snellere omloop geen échte cross kunnen opleveren? Feit is dat in Loenhout -mede door de weersomstandigheden- een pak modder het verschil maakte. En Belgen zijn nu eenmaal betere baggeraars dan de Tsjechen. Meer moeten we daar niet achter zoeken. Bovendien was in Loenhout ook geen sprake van Lars van der Haar of Francis Mourey, twee Belgen die op deze omloop normaal wel hun streng trekken.

Vantornout: 'Aanklampen als Nys en Albert versnelden'


Dus lag in de Azencross de weg naar een duel Albert-Nys wagenwijd open. Al in de eerste ronde, op weg naar de bonificatieseconden die de tussensprint oplevert, trokken de twee het gashendel helemaal open en was duidelijk wie de sterksten in koers waren. Of zoals Klaas Vantornout het na afloop verwoordde. "Het was aanklampen als Nys of Albert versnelden. Uiteindelijk komt iedereen zo wel op zijn plaats terecht."

Een paar keer liep het nog samen, tot Albert in de vijfde van acht ronden opnieuw uithaalde. Alleen Nys volgde nog. Een rondje later, toen al bijna driekwart wedstrijd, reed Nys op kousenvoeten weg van zijn dorpsgenoot en enige rivaal in de strijd voor de eindzege in de Bpost Trofee. "Ik kende een heel slecht moment en moest naar adem happen", gaf Albert na afloop toe. "Daarna kwam ik er opnieuw door, maar de vogel was gaan vliegen."

De wereldkampioen had inderdaad een kloofje van een tiental seconden geslagen. Voldoende om zijn achtste seizoenszege (en zijn derde in de Bpost Trofee) te pakken. "Ik had de indruk dat Albert en ik aan elkaar gewaagd waren. Meer zelfs, we deden elkaar 'bijna dood' met het uitdelen van die prikken. Maar toen ik plots die bonus had, moest ik uiteraard niet meer wachten. Ik vreesde nog voor een samenwerking achter mij, vooral op die lange asfaltstrook aan de finish, maar blijkbaar was ik toch de sterkste vandaag."

Peeters blijft bescheiden

Een extra vermelding verdient ook Rob Peeters, die er als enige nog in slaagde in de finale nog terug tot bij Albert te fietsen en hem in de laatste rechte lijn nog de tweede plaats afsnoepte. Al bleef de Telenet-Fidearenner (maar vanaf volgende week in dienst van Vastgoedservice-Golden Palace) er opvallend bescheiden bij.

"Ach, ik profiteerde eigenlijk wel een beetje. Eerst van Stybar, die zich bleef 'smijten', daarna van Albert, terwijl ik wel een goede sprint in de benen heb. Maar toegegeven, ik ben nooit slecht in Loenhout. Soms pak ik het hier niet altijd even slim aan, maar vandaag viel de puzzel eigenlijk perfect in elkaar in de slotfase."In de tussenstand van de Bpost Trofee doet Nys de beste zaak. Inclusief de bonificaties loopt hij opnieuw een half minuutje verder uit op Niels Albert. Volgende afspraak is in Baal ter gelegenheid van... de Grote Prijs Sven Nys. "De belangrijkste afspraak van het seizoen", stelde Nys met enige zin voor overdrijving. Uitkijken of hij op de Balenberg het verschil nog verder uitdiept. "Eerst Diegem", aldus Nys nog. "Ik heb in Gieten de leiding in de Superprestige moeten afgeven, maar wie weet kan ik in Diegem eindelijk nog eens voor de winst gaan. Ik heb de indruk dat ik mijn kerstperiode goed aan het indelen ben."
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930