Isolteam - nieuws

Kevin Pauwels profiteert optimaal van val Sven Nys

Kevin Pauwels profiteert optimaal van val Sven Nys

Sven Nys reed in Essen wellicht zijn sterkste wedstrijd van het seizoen. Maar nadat hij zich halverwege de wedstrijd verslikte in een sprong over de balkjes, zag hij een zekere zege in rook opgaan. Kevin Pauwels profiteerde optimaal en pakt zo zijn tweede opeenvolgende zege.

Het was na twintig minuten wedstrijd dat Sven Nys het gaspedaal induwde. Geen mens die verhaal had tegen de machtsexplosie van de wereldkampioen, die in Essen voor het eerst in weken een -modderige- omloop naar zijn hart terugvond. Seconde per seconde liep hij uit op zijn eerste achtervolgers: de ploegmaats Kevin Pauwels en Jim Aernouts, de debuterende Zdenek Stybar, Tom Meeusen, Thijs van Amerongen en Rob Peeters. De slecht gestarte Niels Albert, Philipp Walsleben en Klaas Vantornout volgden nog verderop.

Nys kende duidelijk een begenadigde dag, leek klaar om eindelijk nog eens een uur lang te domineren, maar exact halfkoers verknoeide hij zijn bonus toen hij zich verslikte in de balkjes. "Eigen schuld, geen discussie over", reageerde hij achteraf. "Maar de voorbije rondes ging ik er telkens vlotjes over. Tot die ene keer. Al bij het eerste balkje voelde ik dat het fout liep, maar corrigeren lukte niet meer. Ik reed recht in de dranghekken en ging over kop."

Nys: "Vreesde even voor einde seizoen"

Nys sukkelde even met de ketting en tastte wat bezorgd naar de rechteronderarm, maar kon toch zijn weg verderzetten... In pakweg tiende stelling, in het wiel van Niels Albert. "Het was toch een ferme klap", vertelde Nys achteraf nog. "Even vreesde ik voor het einde van mijn seizoen. Maar gelukkig is niets gebroken. Dus zette ik maar door."

Nys werd voorin afgelost door Kevin Pauwels, ongetwijfeld de sterkste man in koers na Nys. De Kaltmhoutenaar bevestigde vandaag zijn sterke prestatie van vorige zondag en soleerde naar zijn tweede zege op rij. "Al was de koers ongetwijfeld anders verlopen zonder die val van Nys", gaf Pauwels toe. "Maar uiteraard ben ik bijzonder tevreden met deze zege. Pauwels geen moddercrosser? Hmm, na vandaag zou ik dat niet meer durven zeggen", grijnsde de Sunweb-Napoleonprof.

In de strijd voor de tweede plaats kregen we uiteindelijk een duel tussen de verbazend sterke Jim Aernouts, Thijs van Amerongen en het teruggekeerde duo Nys-Albert, die ook met het klassement in de Bpost Trofee in hun achterhoofd zaten. Finaal was Nys de beste van het kwartet, Albert mocht als nummer drie mee het podium op.

Albert: "De koers ondergaan"

Albert riep een valse start ("Van Amerongen vertrok te vroeg, waardoor ik verschoot en te laat weg was") als oorzaak van zijn slechte openingsronde in, maar gaf toe dat de derde plaats toch het hoogst haalbare was. "Ik zat nooit echt in de wedstrijd. Meer zelfs, ik heb een uur lang de koers moeten ondergaan. Nys was de beste in koers, Pauwels lijkt er ook weer helemaal te staan."

Wel positief voor de BKCP-Powerpluskopman, in het klassement in de Bpost Trofee beperkt hij de schade. "Met nog onder meer Loenhout en Baal is er nog niets gezegd. Eén minuut stelt weinig voor."

Ook een koers in de koers was de strijd tussen het viertal Wietse Bosmans-Jim Aernouts-Bart Wellens-Dieter Vanthourenhout. Jim Aernouts beslechtte het pleit in zijn voordeel. Riep zijn ploegleider Jurgen Mettepenningen vorige week nog een beetje voor zijn beurt, dan mag de teammanager na vandaag wel een selectie voor Aernouts claimen.

Helpt Pauwels de bondscoach uit zijn lijden?

Wie dan moet wijken? Bart Wellens en Wietse Bosmans werden respectievelijk 14de en 20ste in Essen. Beiden weten morgen in Namen wat hen te doen staat. Voor de bondscoach wordt het steeds moeilijker kiezen. Tenzij Kevin Pauwels hem uit zijn lijden helpt en in Namen de leiderstrui in de Wereldbeker van Lars van der Haar overneemt. Dan wordt het een stuk makkelijker, want Dieter Vanthourenhout moest in Essen vrede nemen met een 22ste plaats.


Foto: P.Cosyn
Zoeken

Kalender

september 2021<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930