Coach Kevin Pauwels: 'Zijn testen zijn méér dan bevredigend'

Coach Kevin Pauwels: 'Zijn testen zijn méér dan bevredigend'

Kevin Pauwels eindigde in Hasselt op een 14de stek. Ver beneden zijn niveau, dus. Veldritkrant.be sprak met zijn coach Erwin Borgonjon. "Nee, er waren geen rugproblemen vandaag. Ik hou het op een offday, want ook zijn testen zijn bijzonder positief. "

 

Mario De Clercq was deze week duidelijk: "Kevins conditie is oké. Alleen zijn rug is een probleem. Zodra er moet 'gestoempt' worden, zoals in Hamme-Zogge, loopt het mis." Aannemelijk, vonden wij ook. Kevin tast wel meer naar zijn rug op zware omlopen. Intensief werken aan de buikspieroefeningen zou op termijn soelaas brengen.

 

Maar na de Bpost-manche in Hasselt fronsten we toch even de wenkbrauwen. In het Kapermolenpark moest toch niet 'gestoempt' worden? Rugproblemen leken ons dan ook niet onmiddellijk de reden van Pauwels' zwak presteren. Wat is er dan wel aan de hand? Erwin Borgonjon, sinds de voorbije lente Pauwels' nieuwe coach, houdt het op een offday.

 

"Ik had Kevin ondertussen aan de telefoon", zegt Borgonjon. "Hij had geen pijn aan de rug vandaag. Dat gaan we dan zeker ook niet inroepen als excuus. En een andere aanwijsbare reden is er niet. Dus houden we het inderdaad op een slechte dag." Van paniek is bij Borgonjon, noch bij Pauwels sprake. "In geen geval. Omdat Kevins testen heel goed zijn. De wattages die hij trapt, zijn prima. We mogen ook niet zeggen dat hij aan een erbarmelijk seizoen bezig is, hé. Een paar keer liep hij maar net een overwinning mis. Ik denk dat het probleem meer een gebrek aan vertrouwen is."

 

"Te afwachtend op de Koppenberg"

 

Borgonjon haalt er de Koppenbergcross als voorbeeld bij. "Kevin was na afloop ontgoocheld in zichzelf. 'Ik had de benen om aan te vallen', vertelde hij me. Maar hij deed het niet. Hij verweet zichzelf dan ook dat hij een te afwachtende houding had aangenomen. Jammer, want een eerste zege had wellicht voor een ommekeer kunnen zorgen. Ik zie ook dat hij zich op cruciale momenten laat wegdrummen. Zoals teammanager Mettepenningen deze week al zei, hij moet misschien een beetje meer smeerlap worden, vooral in wedstrijden waarin hij er niet bovenuit steekt. Geen eenvoudige opdracht voor hem... "

 

Een pak crossers trekt tegenwoordig langs bij een sportpsycholoog. Onder meer Klaas Vantornout vertrouwde ons onlangs nog toe dat hij daardoor met meer vertrouwen rondrijdt. Misschien moet ook Pauwels dat maar eens doen? "Goh, dat is niet onmiddellijk een optie voor Kevin", vindt Borgonjon. "Hij is niet de man die zomaar na een paar sessies zijn ziel gaat blootleggen bij een psycholoog. En eerlijk gezegd vind ik dat ook niet nodig, want hij krijgt heel veel steun van iedereen rondom hem. Mario De Clercq bijvoorbeeld is er echt mee begaan. Het hele Sunweb-Napoleonteam trouwens."

 

Extra druk

 

Dan vinden we het wel vreemd dat teammanager Jurgen Mettepenningen voor de cross in Hasselt voor de camera's bijna eiste dat Pauwels in het Kapermolenpark helemaal voorin meestreed. Op die manier leg je ongetwijfeld extra druk op iemand die het al niet gemakkelijk heeft. "Dat moet Kevin wel kunnen plaatsen", vindt Borgonjon. "Een team dat investeert in een topper, verwacht resultaten. Daar heb ik geen probleem mee. Kevin is toch een topsporter, hé. Hij mag trouwens dankbaar zijn dat Vantornout het zo goed doet. Op die manier wordt de druk al een beetje afgehouden. Nee, daar moet hij kunnen mee omgaan. En dat kan hij ook wel."

 

Borgonjon hoopt dat het in Gavere weer de goede kant uitgaat en dat Pauwels' offday van Hasselt snel vergeten is. "Valt het daar op de Scheldeflanken opnieuw tegen, dan moeten we wel een bloedtest afnemen. Misschien broedt er iets, dat kan. Maar voorlopig zie ik Hasselt als een eenmalige slechte dag."

 

Foto's: © Patje Cosyn




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!