Kevin Pauwels werkt intensief aan versteviging buikspieren

Kevin Pauwels werkt intensief aan versteviging buikspieren

Kevin Pauwels slaagde er dit seizoen nog niet in te winnen. "Geen kwestie van een manke conditie", zegt zijn ploegleider Mario De Clercq in Het Laatste Nieuws. "Zijn zwakke rug is het probleem. Zodra er moet 'gestoempt' worden, loopt het mis. Hij werkt nu intensief aan de versteviging van de buikspieren."

 

Wat scheelt er met Kevin Pauwels, vraagt toch ook u zich al even af. Verzorgt hij zich wel genoeg? Of ligt pech aan de basis van zijn mindere prestaties? Of heeft de stille Kempenaar een mentaal probleem, nu hij het kopmanschap moet delen met Klaas Vantornout? Of maakte hij -en zijn entourage- dan toch de fout door trainer Marc Herremans op straat te zetten? Of heeft hij gewoon te veel beperkingen en moet hij passen als de omlopen wat zwaarder worden? Insinuaties alom. Maar zijn Sunweb-ploegleider Mario De Clercq vertelt aan HLN wat het exacte probleem is.

 

Baal en Loenhout

 

"En dat is de onderrug", aldus de drievoudige wereldkampioen. "Bij elke pedaalstoot vloeit er wat kracht uit hem weg, wat hem voorlopig verhindert topprestaties neer te zetten. Dat hij niet veelzijdig genoeg is? Flauwekul, anders won hij vorig jaar niet in Baal en Namen, twee loodzware (modder)crossen. Hij beheerst wel degelijk alle facetten van het veldrijden. Alleen... zijn zijn buikspieren niet genoeg ontwikkeld, waardoor de rug tijdens het fietsen overbelast wordt. En dat wreekt zich vooral in zwaardere crossen."

 

"Als hij af en toe, zoals in Valkenburg en Tabor, op de pedalen kan lopen en de rug kan strekken, lukt het wel. Maar als er vanuit het zadel moet gestoempt worden, loopt het fout", gaat De Clercq voort. "Dan vloeit de kracht uit hem weg en valt hij in de finale zonder benzine. Alles staat of valt voorlopig dus met het parcoursprofiel."

 

Sports Performance Center

 

Pauwels ruilde ondertussen kine David Bombeke in voor het Sports Performance Center van ex-volleyballer Koen Embrechts, waar nu intensief werk wordt gemaakt van de versteviging van zijn buikspieren.

 

Lijkt ons toch aannemelijk, de uitleg van De Clercq. Kanttekening is toch dat Pauwels ondertussen 29 is en dus stilaan ook zijn eigen lichaam moet kennen. En dat rugprobleem is er niet sinds dit seizoen. Al jaren voorspellen kenners dat Pauwels ooit wereldkampioen wordt, maar de feiten zijn dat hij de voorbije jaren amper in de buurt van zowel de regenboogtrui als de Belgische tricolore komt. "Ook nu zijn al twee klassementen om zeep", beseft De Clercq. "Dat betekent wel dat hij voor de rest van het seizoen tenvolle kan focussen op de Wereldbeker en de kampioenschappen. Daar kan hij zijn seizoen redden. Op voorwaarde dat hij opnieuw op volle kracht kan koersen." Niemand die dat de Kalmthoutenaat niet gunt...

 

 

Foto's: © Patje Cosyn/Rudy De Backer

 

 




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!