Mai Mollare Fino Alla Fine!

Mai Mollare Fino Alla Fine!

Francesca Baroni vindt onderdak bij Team Pissei-Groep T.O.M. "Het realiseren van mijn droom deed alle vraagtekens naar de achtergrond verdwijnen.", klinkt het bij de Italiaanse jongedame.

September is niet alleen de start van een nieuw schooljaar maar betekent ook het begin van de veldritcompetitie in eigen land. In Kessel (provincie Antwerpen) staat er zondag een regionale wedstrijd op het programma. Onder de deelnemers vinden we de Italiaanse Fransesca Baroni terug. Zij werd in 2021 nog vijfde op het WK voor de dames U23/beloften in Oostende. Bij het Kempische Team Pissei-Groep T.O.M krijgt ze deze winter alle kansen om zich verder te ontplooien. Tijd dus om even kennis te maken met de 22-jarige jongedame.

Dag Francesca, kan je je even voorstellen?

"Mijn naam is Francesca Baroni, Ik ben in 1999 geboren in Italië en woon in Massarosa (Toscane). Ik begon op mijn zesde met fietsen. Niet toevallig, want dat jaar won Ivan Basso de Giro, ik werd verliefd, probeerde hem na te doen en zo geschiedde. Mijn focus ligt nu op de weg en het veldrijden. In het verleden proefde ik ook al van het mountainbiken. Ondertussen behaalde ik ook een diploma in de accountancy."

Hoe kwam je in contact met je nieuwe ploeg Team Pissei-Groep T.O.M.?

"Na jaren te crossen in Italië droomde ik er meer en meer van om een winter in België te kunnen rijden, het is immers het mekka van de cross. Via een Belgische vriend -die ik enorm dankbaar ben voor het leggen van de contacten- kwam ik in contact met het team. Na lang overleg met ploegleider Iwan Gevers kwam er uiteindelijk een overeenkomst. Op vrijdag 2 september kom ik aan in België. En het echte avontuur begint al op zondag 4 september met de cross in Kessel."

Gedurende het crossseizoen zal je in Lommel verblijven, vernamen we. Wat weet je van uw verblijfplaats en van België in het algemeen eigenlijk ?

"Ik zal er bij een gezin verblijven. Veel kan ik over Lommel nog niet zeggen. Wat ik wel weet, is dat ik die mensen mijn hele leven dankbaar zal blijven voor de ondersteuning. In België zelf was ik wel al een paar keer. Telkens voor een kortere periode, voor de wedstrijden. In de zes maanden dat ik er nu zal zijn krijg ik ongetwijfeld de kans om het land en zijn inwoners beter te leren kennen."

Wat vinden je familie en partner van je trip naar België?

"Mijn familie heeft me steeds gesteund bij mijn keuzes. Mijn ouders betekenen heel veel voor mij en ook zij gaven me hun zegen. Natuurlijk waren er wel wat bedenkingen toen ze het nieuws vernamen. Ook bij mij waren er vraagtekens toen ik de beslissing moest nemen. Het realiseren van mijn droom, de mogelijkheden die ik krijg, hebben het overwicht genomen. Dit is een kans die ik echt niet wou laten schieten. Aan mijn partner moest ik dan weer geen toestemming vragen. Ik ben immers vrijgezel. (lacht)"

Je behaalde in 2021 een vijfde plaats op het WK voor de dames beloften in Oostende. Wat denk je in de toekomst te kunnen presteren ?

"Ik besef dat ik nog veel ervaring moet opdoen. Dat ik steeds mijn beste beentje zal voorzetten, staat buiten kijf. Waar het me brengt, zien we wel. Ik hoop alvast op een zeker niveau mee te draaien en goede resultaten neer te zetten in de wedstrijden die me te wachten staan."

Naar we vernamen, kamp je met gehoorproblemen. Heeft dit soms impact tijdens het uitoefenen van je sport ?

"Ik heb nog nooit grote problemen ondervonden van mijn handicap bij het fietsen. Soms kan het wel eens een klein ongemak met zich meebrengen. Maar de meeste instructies van mijn ploegleiders heb ik steeds kunnen opvangen. De voornaamste zaken bij het wielrennen blijven de benen, het hart en het hoofd. En daar is alvast alles dik in orde ... "

Tot slot gaf Franscesca haar motto mee. 'MAI MOLLARE FINO ALLA FINE!'

(Geef nooit op voor het einde). 

Toekomst

Na het veldritseizoen 2022-2023 zal Francesca Baroni opnieuw op de weg de kleuren verdedigen van het team Aromitalia Basso Bikes Vaiano. Wat dan volgt staat nog niet vast maar ploegleider Gevers heeft al een vermoeden "We beginnen met één winter. Maar zoals ik het nu aanvoel, kan het misschien meer dan één seizoen worden.", klinkt het.

Fotocredits TFoto - tekst: Lieven Verheyen

Francesca Baroni credit team.jpg (234 KB)Francesca in outfit van het team 

Teamgenotes bij Team Pissei-Group T.O.M. zijn onder andere Femke Gort en Fauve Bastiaenssen, die zich eind juni kroonde tot Belgisch wegkampioene bij de clubrensters.

ZOL_6608 Pissei Tom.jpg (675 KB)

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

juni 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!