AGB 24/24

Bondscoach Sven Vanthourenhout na glansrijk WK: “Dit is moeilijk te overtreffen”

Bondscoach Sven Vanthourenhout na glansrijk WK: “Dit is moeilijk te overtreffen”

Het WK in Valkenburg was met drie gouden medailles een grand cru voor de Belgen. Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout kon zich geen beter WK-debuut inbeelden. “Ik heb de afgelopen dagen een team gezien.”

Sven, het is van 2004 geleden dat de Belgen met drie gouden medailles het WK verlaten. Straf voor een debuterende bondscoach.

Sven Vanthourenhout: “Klopt. Ik ben gelukkig. We pakten dit weekend vier medailles, waarvan drie gouden. Dat is gewoonweg uitzonderlijk. Toch had dat aantal wel verwacht, maar niet dat we ook drie keer wereldkampioen zouden worden. Dit WK zal moeilijk te overtreffen worden.”

Wat opviel: de sfeer was top in de Belgische ploeg. Ook de renners zelf waren lovend.

“Dat vind ik het belangrijkste. Ik heb mijn selectie ook zo gevormd zodat de sfeer goed zou zijn. Over alle categorieën heen. Er waren dit jaar geen klikjes van beloften, dames of profs. Neen, we waren één team. De wedstrijden zelf waren heel individueel, maar bij de start van de profs heb ik wel een Belgisch blok gezien. Dat vond ik indrukwekkend.”

De tweedaagse ploegstage in Valkenburg van een week geleden heeft dus echt wel zijn nut gehad?

“Daar werd in het begin lacherig om gedaan, maar daar is de kiem gelegd tot onze prestaties van dit weekend. In die bungalow werd Team Belgium gesmeed. Toen werden de vrouwen ook echt betrokken bij de mannen en die sfeer hebben we doorgezet in de laatste dagen voor het kampioenschap. Maar het belangrijkste van die ministage was vooral dat toen de voornaamste WK-stress is weggevallen. En dat maakt uiteindelijk wel een grandioos verschil. Het resultaat: drie gouden medailles. Maar we mogen ons daar niet op blindstaren.”

Hoe bedoel je?

“Niet overal ging het even grandioos. De junioren hebben het niet slecht gedaan, maar in de wedstrijden vooraf hebben ze meer laten zien. Hoe komt het dat ze in Hoogerheide of Namen wel goed presteren, maar dat het in Valkenburg niet is gelukt? Daarom: die drie medailles zijn super, maar we mogen daarin niet berusten.”

Er waren vooraf commentaren op jouw selectie. Bewijs je hiermee dat je de juiste keuzes hebt gemaakt?

“In België is dat altijd dubbel. Maar het belangrijkste voor mij is om een hechte ploeg te kunnen creëren en ik kan zeggen dat ik daar dit jaar de juiste jongens voor mee had. Volgend jaar zijn dat misschien andere renners, maar ik wil wel telkens een team kunnen vormen. En dat zal een belangrijk criterium zijn voor de komende selecties."

Foto: © Photopress.be / Tekst: Jeffrey Fierens

Vind uitslagen WK Valkenburg op zondag via onze kalenderpagina
Zoeken

Kalender

maart 2019<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031