Toon Aerts: 'Trainen met de regenboogtrui in het wiel werkt motiverend'

Toon Aerts: 'Trainen met de regenboogtrui in het wiel werkt motiverend'

De voorbije weken slorpte zijn jongere broer Thijs alle aandacht op, maar daar zit Toon Aerts niet mee. "Integendeel", grijnst hij. "Trainen met de wereldkampioen in het wiel, is plezant. Ik drijf mee op het enthousiasme van de regenboogtrui."

Zaterdag in Lille viel Toon Aerts nog net naast het podium. Eén dag later slaagde de Rijkevorselnaar er wel in zich in de top drie te nestelen. De derdejaarsbelofte werd in Hoogstraten tweede, na man-in-vorm Wout Van Aert, maar vóór Michael Vanthourenhout. Even geloofde Aerts zelfs in winst.

"Vooreerst moet je weten dat dergelijke zware omlopen me op het lijf geschreven zijn", zegt de Telenet-Fideabelofte. "Dus voelde ik me in Hoogstraten in mijn sas. Bovendien in een echte thuiswedstrijd, want de fruitveiling ligt op amper een kilometer of vijf van mijn thuisbasis in Rijkevorsel. Gemotiveerd als ik was, 'liep' ik snel een bonus van 25 seconden bijeen. En ja, dan begin je er op een gegeven moment wel in te geloven, natuurlijk. Tot ik plots door de luidsprekers hoorde dat die voorsprong op een rondje tijd tot een tiental tellen geslonken was. Nu, geen ramp om ingelopen te worden door Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout, denk ik. Dat zijn toch de twee jongens in vorm."

In het wiel van Vanthourenhout

Eenmaal Toon Aerts teruggepakt, trok Wout Van Aert in de aanval. En dan wist Aerts ook hoe laat het was. "Dus nestelde ik me in het wiel van Michael Vanthourenhout. Het was niet aan mij om tempo te maken achter een ploegmakker, hé. En Laurens Sweeck, de nummer vier in de wedstrijd, was ook niet onmiddellijk een bedreiging. Zo spaarde ik wat krachten om in de slotronde Vanthourenhout nog te verschalken in de strijd voor plaats twee."

Zo trad Toon Aerts het voorbije weekend uit de schaduw van broer Thijs, de kersverse juniorenwereldkampioen. "Dat Thijs met alle aandacht ging lopen? Daar heb ik geen last van gehad. Integendeel, ook ik drijf mee op het enthousiasme van die triomf. Kijk, Thijs won dan wel in Hoogerheide, maar het feit dat we er een hele zomer samen voor getraind hebben, dat geeft ook mij een bijzondere voldoening. En dat zet zich nu voort. De voorbije week trokken we opnieuw samen op pad. Tof, hoor: trainen met de regenboogtrui in het wiel", lacht Toon. "Ook dat werkt motiverend."

Samen met Thijs bij beloften

De derdejaarsbelofte heeft de komende twee weken nog twee klassementen te verdedigen. Zowel in de Bpost Trofee als in de Superprestige staat hij vierde. Toch kijkt Toon Aerts stiekem al een beetje vooruit. "De komende weken worden de laatste details besproken, waarna ik een profcontract mag tekenen bij Telenet-Fidea. Maar volgend jaar zal ik nog bij de beloften aantreden. Top, want ook onze Thijs maakt de overstap, wat betekent dat we voor het eerst samen aan de start zullen staan. Als dat geen leuke vooruitzichten zijn."

Wie nu eigenlijk de meest talentvolle van de twee is? "Goh, Thijs is explosiever en is technischer. Ik heb wellicht een grotere motor. Maar ik ben ook ouder. Als Thijs blijft werken, kan hij ook op dat vlak nog heel wat progressie boeken", besluit de laatstejaarsstudent Lichamelijke Opvoeding - Bewegingsleer.


Foto: Patricia Cristens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!