Vertrouwen van Sven Nys niet stuk te krijgen: 'ik blijf in boter trappen'

Vertrouwen van Sven Nys niet stuk te krijgen: 'ik blijf in boter trappen'

Nog vier dagen. Maar van enige nervositeit is bij topfavoriet Sven Nys geen sprake. "Alles verloopt naar wens", weet hij. Veldritkrant.be strikte de uittredende wereldkampioen voor een openhartige babbel. Over zichzelf, maar ook over de concurrentie...

Hij had een drukke dag achter de rug, gisteren. Gevolgd door een resem krantenjournalisten maalde Sven Nys een laatste portie 'stevige' kilometers af op Mallorca, zijn uitvalsbasis de voorbije anderhalve week. "Dik 110 kilometer hadden Sven (Vanthourenhout, red) en ik op de teller", gaf hij ons 's avonds mee. "Een laatste zware training, met alles erop en eraan. Een paar sprintjes trekken, een aantal kilometers bergop, af en toe de nodige intensiteit, ..."

Vandaag hebben Nys en zijn buddy Vanthourenhout dan weer een rustige dag. "Die vooral bestaat uit koffers pakken", lacht hij. "Rond halfzes in de namiddag vertrekken we dan richting luchthaven, om acht uur stijgen we op richting België. Ook donderdag en vrijdag zijn twee rustige dagen. Losfietsen, herstellen. Om dan op zaterdag opnieuw een goede intensieve training in te lassen. Net als op het BK. Ook nu zal ik daags voor het WK een wedstrijd simuleren. Kwestie van de motor al te laten aanslaan. Een verkenning van het parcours gebeurt pas 's zondags, een paar uur voor de wedstrijd."

Geen verkenning van de omloop op vrijdag? Tijd zat, toch?

"Nee, als ik op vrijdag zou verkennen, is dat dan weer té intensief in functie van zaterdag. Ik bereid me zelfs op die zaterdag voor alsof het echt een wedstrijddag is. Maar die vindt dan wel plaats in de bossen van Lichtaart, bij Paul (coach Van Den Bosch, red) thuis. Van Hoogerheide naar Lichtaart is niet verder dan van Baal naar Lichtaart."

Nog vier dagen... Logischerwijze wordt Sven Nys gebombardeerd tot dé topfavoriet. Van enige vorm van stress lijk ik nog niet veel te merken.

"Daar kan ik ondertussen wel mee om, zeker? Ik denk dat ik doorheen mijn loopbaan al meer dan eens in die situatie heb verkeerd. Niet alleen op WK's trouwens. En na mijn prestaties van de voorbije weken is het nu de logica zelve dat ik dé man zal zijn naar wie gekeken wordt. Maar daar heb ik écht geen schrik van. Pas op, in de laatste uren richting de wedstrijd zal ook bij mij wat nervositeit te bespeuren zijn. Maar dan hebben we het over 'gezonde spanning'. Wat ook moét, als je wereldkampioen wil worden. Anders heb je niet de juiste ingesteldheid."
 
Even terug naar vorige zondag. Wat vond je van de slotmanche van de Wereldbeker?

"Veel heb ik niet bijgeleerd. Dat Tom Meeusen de goede vorm beet heeft, zag ik al in Zonnebeke en Leuven. Ik zag vooral dat Tom in Nommay tactisch tóp was. Hij heeft nog niet het volume om nu al overal mee te doen, hé. Als de grote motoren voluit gaan, moet hij passen. Maar als alles in de juiste plooi valt, is hij aartsgevaarlijk. Hij beschikt over een benijdenswaardige stuurmanskunst, hij kan een finale rijden en heeft een sprint in de benen. Een fantastische zaak voor de toekomst van het veldrijden. Daarnaast heb je Mourey. De onvermijdelijke Mourey die me een sterke indruk liet."

Meeusen, Mourey en Van der Haar. Wordt dat het trio dat je zondag extra in de gaten zal houden?





"Je vergeet er eentje. Stybar! Natuurlijk start die. Daar ben ik al twee maanden van overtuigd. Dat het er zwaar zal bijliggen in Hoogerheide? So what? Het lag er op Nieuwjaar in Baal ook zwaar bij, hé. En wie werd daar tweede? Stybar! Zdenek heeft alles in zich: kracht, explosiviteit, uithouding. Als hij start -en hij zál starten- dan moet je altijd met hem rekening houden."

Pauwels? Vantornout? Albert? ...

"Dat is een volgende vraag. Wie herrijst? Daar heb ik geen zicht op. En eerlijk gezegd, ik denk dat zelfs de renners in kwestie daar geen zicht op hebben. Pauwels was allesbehalve slecht in Nommay, maar hij flitste niet. Zelfs niet eventjes. Bovendien weten we dat Kevin liever een snelle omloop heeft. Ook bij Vantornout zag ik zondag geen flits, al weet ik dat hij een zware trainingsweek achter de rug had."

"Albert, dat is -zoals hij zelf aangaf- het grote vraagteken, hé. Een klasbak als Niels mag je nooit afschrijven. Ik ben niet vergeten dat hij een paar weken voor het WK in Koksijde ook op één minuut werd gereden op het BK in Hooglede-Gits. Al zag je toen in de weken daarna wel wat progressie."

"Ik merkte na Nommay een onzekere Niels Albert. Maar als er dan zoals in zijn geval iemand op wijst dat je een zware trainingsweek achter de rug hebt, dan wordt dat gevoel wat beter. Ik ken dat. Maar, ook al onderschat ik hem niet, Niels moet in die laatste week niet alleen een kloof overbruggen, hij moet ze ook overstijgen want hij heeft geen sprint in de benen."

Even over jezelf. Hoe is de conditie van Sven Nys in vergelijking met tien dagen geleden?

"Sinds Namen ben ik top. Beter kan ik niet meer worden. Maar ik blijf in boter trappen. Dat merk je niet alleen in wedstrijden, maar ook op training. En dat was ook de bedoeling: die topvorm aanhouden. Om op je vraag te antwoorden: de conditie is intact. En eerlijk gezegd, ik denk dat ik die -door bezig te blijven en af en toe de juiste prikkels te geven- zelfs kan aanhouden tot in Oostmalle.

Laatste vraag. Wietse Bosmans is de zevende Belg in de selectie. Een ploegmakker van Niels Albert.

"Ik had geen echte voorkeur, maar ik vind dat de bondscoach de juiste beslissing heeft genomen. Wietse was ook op het BK al voor Bart Aernouts, net als in Nommay. En Bart Wellens blijft op de sukkel met de rug. Ik denk dat De Bie de juiste analyse gemaakt heeft."

Waarmee je een beetje de vraag ontwijkt...

"Ik ben er toch wel gerust in. Ik zag de voorbije dagen dat Bosmans goed communiceert. Hij gaf aan dat hij zich voor om het even wie zal opofferen. Dat was aangenaam om horen. Vrijdag zit ik nog wel eens met die jongens samen aan tafel. Dat komt wel goed."


(Foto: Patje Cosyn)




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!