Eliterenner Kris Lapere heeft zijn (cross)hart aan Frankrijk verpand

Eliterenner Kris Lapere heeft zijn (cross)hart aan Frankrijk verpand

Ze zijn zeldzaam, de Belgen die graag en veel naar het buitenland trekken. Kris Lapere vormt de grote uitzondering op de regel. De West-Vlaming reed dit seizoen 26 wedstrijden, waarvan maar liefst 23 op Franse bodem. "Ik heb er zelfs een pak fans", lacht de elite zonder contract.

Kris Lapere reed zaterdag in Zonnebeke -voor eigen volk notabene- zijn allerlaatste wedstrijd van het seizoen. Een winter die zich hoofdzakelijk over de Franse grens afspeelde. "Ik reed dit seizoen maar drie keer in eigen land", lacht Lapere, die overmorgen 39 wordt. "De B-crossen in Steenhuffel en Varsenare en de A-cross in mijn eigen gemeente. Al mijn andere wedstrijden reed ik in de regio Nord-Pas de Calais."

CC Beuvry

"Vreemd? Niet als je de achterliggende reden weet. Sinds dit jaar kom ik immers uit voor CC Beuvry, een Noord-Frans team dat -ook al heeft het een aantal Vlaamse sponsors- vooral belang hecht aan twee regelmatigheidscriteria in eigen gouw, namelijk de 'Challenge Nord Pas-de-Calais Crédit Mutuel' en de 'Challenge Guy Dhéruelle'. Op die manier ben ik eigenlijk een beetje verknocht geraakt aan de Franse wedstrijden."

Met succes trouwens, want naast het behalen van drie overwinningen eindigde Lapere respectievelijk als tweede en als vijfde in de eindstand van beide 'Challenges'. Zonder pech had het aantal zeges zelfs het dubbele kunnen zijn. "Drie keer reed ik aan de leiding en reed ik lek of kende ik materiaalpech in de slotfase", klinkt het.

Indringer

Wat vinden die Fransen trouwens van een Belg die hen daar op eigen terrein komt bedreigen? "In het begin was het niet evident", lacht Lapere. "Ik werd er amper aanvaard, maar naarmate het seizoen vorderde, ging dat steeds beter. Nu is het zelfs zo dat ik daar over de grens op een vaste schare supporters kan rekenen die me elke week komen aanmoedigen."

Lapere leerde ook de Franse omlopen te appreciëren. "Heel anders dan de West-Vlaamse weidecrossen", weet hij. "In het noorden van Frankrijk zijn de parcoursen een stuk technischer, heuvelachtiger ook. Ze neigen iets meer naar mountainbike-omlopen en dat ligt me wel."

Jaartje extra

In Zonnebeke zette Lapere een punt achter zijn seizoen. "Eigenlijk zou dat ook een punt achter mijn loopbaan geweest zijn. Maar de sponsors van CC Beuvry willen absoluut dat ik er nog een jaartje bij doe. En waarom niet, eigenlijk? Zo lang ik een rol van betekenis kan spelen..."


Foto: Patje Cosyn




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!