Happy Dog Cat

Bart Aernouts: 'ik heb het de voorbije zomer verkeerd aangepakt'

Bart Aernouts: 'ik heb het de voorbije zomer verkeerd aangepakt'

Volgende week maandag maakt bondscoach De Bie zijn WK-selectie bekend. Bart Aernouts beseft dat zijn plekje bedreigd is, maar lijkt onverstoorbaar. "Bel me daarover maandag terug", zegt hij. "Eerst ga ik in Leuven nog eens mijn uiterste best doen." De AA Drink-prof was wel te vinden voor een openhartige babbel.

Bart Aernouts, 31 ondertussen, is zijn hele carrière lang al een van de meest anonieme profs in het crosspeloton. Steeds met de glimlach, dat wel. Nooit excuses zoekend bij een mindere prestatie. En vooral: bescheiden. Vreemd voor iemand die de voorbije dertien jaar twaalf keer de WK-selectie haalde, dat hij amper de pers haalt.

"Vind je? Zo vreemd vind ik dat niet, hoor. Nu, ik verdedig bij AA Drink wel de kleuren van een Nederlands team. Net als toen ik bij Rabobank actief was. Onze noorderburen zitten er bijlange niet zo 'kort op' als bij ons. En onze sponsors willen prestaties in het veld zien, niet in de kranten. Als we ons best doen en in beeld rijden, zijn ze al lang tevreden. Bovendien zijn ook die sociale mediatoestanden als Twitter niet aan mij besteed. En ik ben daar heel realistisch in, hoor: hoge bomen vangen veel wind. Toppers komen aan bod in de media. Ik ben nu eenmaal niet zo een hoge boom. En ik vind het niet eens erg."

We moeten ook een kat een kat noemen, dit seizoen rijd je ook wel redelijk anoniem rond.

"Dat is zo. Het loopt niet zoals ik wil. Al de hele winter is het net dat tikkeltje minder. Zo voelt het aan en zo zien we het ook in de uitslagen. Ik heb niet het gevoel dat ik 'weggereden' word, maar het zou beter moeten. In mijn traditioneel goede periode was ik al minder dan anders. En tussen Kerst en Nieuwjaar, de week dat ik het meestal wat moeilijker heb, ging het dit seizoen nóg moeizamer. Geloof me, dat is ook voor mij balen."

Heb je een verklaring voor je mindere resultaten?

"Ja. Eigenlijk heb ik er bewust voor gekozen om mijn voorbereiding anders aan te pakken. Omdat ik de laatste jaren weinig progressie voelde, besliste ik in overleg met mijn coach om de voorbije zomer minder uren te trainen, maar om gerichter en intensiever te werken. Dat pakte dus negatief uit. Niet dat ik het gevoel heb dat ik een mindere basis heb, maar ik heb wel een gebrek aan power."

Dan weet je meteen ook hoe je het volgende zomer niet meer moet doen...

"Voila. Ik dacht eens iets anders te doen, maar het is tegengevallen (lacht). Daar trek ik mijn conclusies uit in functie van volgende winter. Dat moet me wel lukken. Ik ben nog niet versleten, hé. En nog eens, ik werd de voorbije maanden ook niet weggereden. Ik sta nog in elk regelmatigheidscriterium in de top tien. Maar het moet de komende weken wel een stuk beter, wil ik mijn seizoen nog wat kleur geven."

Maandag maakt bondscoach De Bie zijn selectie bekend. Het ziet er niet echt goed uit voor jou.

"Daar zwijg ik liever over. Ik ben al mijn hele carrière van mening dat de beste renners moeten geselecteerd worden voor een WK. Dat zijn er dit jaar zeven. Traditioneel wordt die selectie twee weken voor het WK bekendgemaakt. Wel, tot die dag probeer ik zo goed mogelijk te presteren. Zaterdag rijd ik niet, zondag ben ik van de partij in Leuven. Daar zal ik het beste van mezelf geven en proberen om het de bondscoach zo moeilijk mogelijk te maken. Met de benen, voor alle duidelijkheid, niet met zware uitspraken."

Maar je moet toch toegeven dat Bart Wellens in poleposition ligt voor dat laatste plekje. Terwijl de zes anderen (Nys, Albert, Vantornout, Pauwels, Peeters en Meeusen) certitudes zijn...

"Vandaag heeft Bart de beste papieren voor die zevende plaats. Maar daar denk ik zo weinig mogelijk over na. Als De Bie beslist om zijn selectie pas na Leuven bekend te maken, ga ik er vanuit dat hij ook nog rekening houdt met de prestaties tot en mét die wedstrijd. Uit ervaring weet ik dat het snel kan keren. Maar, hoor ik niet bij de beste zeven en val ik uit de boot, dan zal ik daar kunnen mee leven. Ook al heb ik de voorbije dertien jaar maar één WK gemist. Weet je trouwens welk? Hah, dat in Hoogerheide in 2009... Toeval?"


Foto's: © Patricia Cristens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!