Tom Vannoppen: 'Volle focus op Yorben Van Tichelt'

 Tom Vannoppen: 'Volle focus op Yorben Van Tichelt'

Tom Vannoppen dook zondag terug op in het veld. Nee, de Limburger plant geen comeback. Hij wordt coach van Sunweb-Napoleonbelofte Yorben Van Tichelt. "Ik hoop dat ik die jongen prof kan maken. Dat zou me een enorme voldoening geven." Veldritkrant.be sprak met het voormalige 'enfant terrible' van de cross.

 

Prettig weerzien, Tom. Maar toch verrassend: van het zwembad terug naar het veld. Een plotse ingeving van jou?

 

"Voor alle duidelijkheid, ik geef mijn voltijdse job niet op, hé. Ik blijf redder-lesgever in het zwembad van Lummen. Maar ik ben al een hele tijd in de weer met een aantal jonge rennertjes die ik trainingsadvies geef. Mijn droom was om me ooit met een topper in te laten. Toen ik vorige week vernam dat Yorben Van Tichelt een nieuwe coach zocht, heb ik geen seconde getwijfeld om contact op te nemen. Ik ken Yorben al langer en ik zie in hem een talentvolle belofte. Ik weet wat hij kan. Door zijn BMX-verleden is hij technisch een kraan. Hij moet wel nog wat meer 'body' krijgen en mentaal iets sterker worden. Daar gaan we aan werken."

 

Je bent geen gediplomeerd trainer. Geen probleem?

 

"Ik heb mijn diploma als lesgever, maar een echte coach ben ik niet, nee. Daartegenover staat wel dat ik een pak ervaring heb opgedaan in de periode toen ik zelf renner was. Ik weet heus wel hoe een trainingsschema er uitziet. Daarnaast is bij Yorben het mentale aspect belangrijk. De gave om iemand te motiveren bezit ik ook."

 

Blijkbaar. Je bent pas zijn coach en Van Tichelt pakte in Gieten prompt zijn eerste podiumplaats.

 

"Sinds anderhalve maand is hij gestart met duurtrainingen. Dat is wat hij nodig had om wat meer body te krijgen. Daar plukt hij nu de eerste vruchten van. Mijn aandeel in die tweede plaats beperkt zich tot het mentale aspect: Yorben doen geloven in eigen kunnen. Maar het is wel de bedoeling dat ik verder zijn schema's uitschrijf. Momenteel verblijft hij in Calpe met het team waar hij vooral duurtrainingen zal afwerken en bergop gaat trainen. Perfect voor hem."

 

Wat vindt de teamleiding van Sunweb-Napoleon dat jij je gaat bezighouden met een van hun renners?

 

"Dat weet ik niet. En dat maakt ook mijn rekening niet, denk ik. Maar dat zal wel meevallen. Ik kreeg zondag na Gieten toch een sms'je van Jurgen Mettepenningen met felicitaties. En met Mario De Clercq zal ik wel overleggen als het moet. Geen probleem. Mario weet trouwens ook wel hoe ik vroeger trainde."

 

Een vraag die we jou moéten stellen: heb je geen schrik van reacties? Je bent ooit betrapt op doping...

 

"Ik heb dat met Yorben besproken. Ik geloof in hem, hij ook in mij. Reacties zullen er altijd zijn. Maar zelf heb ik dat verleden achter mij gelaten. Oké, in een bepaalde periode in mijn carrière heb ik er 'met mijn klak' naar gegooid. Maar voordien heb ik wel keihard gewerkt om te geraken waar ik wilde. Met andere woorden, ik weet hoe het moet, maar ik weet vooral ook hoe het niet moet. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt Yorben Van Tichelt in de verleiding te brengen."

 

Fijn te horen. Beperk je je nu tot Van Tichelt? Of heb je de ambitie om nog meer crossers te begeleiden?

 

"De volle focus op Yorben! Mijn doel is om hem te laten doorgroeien. Als Yorben het kan schoppen tot prof, zal me dat veel voldoening geven."

 

 

Succes!

 

 

foto's: ©photopress.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Zoeken

Kalender

mei 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!