Auke De Buysser wint Belgische titel op de weg bij de juniores

Auke De Buysser wint Belgische titel op de weg bij de juniores

In de winter doken ze al eens het veld in, noem ze gerust gelegenheidscrossers: Auke De Buysser wint Belgische titel op de weg bij de juniores, Billy Goossens werd 15de. "Het veld was leuk. Maar daar liggen mijn capaciteiten niet.", klinkt het bij de Belgische kampioene

"Ik had best stress voor deze titelrace", blikt Auke terug op haar titelrace voorbije zondag in Koksijde. "Ik wist dat ik tot de kanshebsters behoorde. Maar topfavoriete zag ik mezelf niet. Met ploeggenote Ella Heremans mee in de grote groep zat ik in een ideale positie. Zowel tijdens de wedstrijd als in de voorbereiding van de spurt deed ze perfect haar taak. Logisch dat ik haar dus dankbaar ben."

In die spurt stond er geen maat op de renster van CC Pavé 76, het junioresteam van AG Insurance Soudal. "Ik verschoot wel dat de anderen de spurt zo snel begonnen. Maar ging meteen voluit mee. Want ik was toch wel bang ingesloten te raken."

Sporadisch in het veld

Heel sporadisch zien we De Buysser ook eens in het veld. Al beseft ze zelf ook wel dat dit niet haar beste wielerdiscipline is. "Ik vind het wel eens leuk. Maar doordat ik er niet speciaal voor train maakt het dit nog eens extra zwaar. Het doel is dan ook zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven. Het BK kon ik uitrijden. Ondanks een opkomende ziekte. Ook de koude ligt me totaal niet. Vandaar dat ik naast de weg ook de voorkeur geef op de piste."

De 17-jarige Knesselaarse was de voorbije twee jaar bij de nieuwelingen afwezig op het BK. Naast tal van Belgische titels op de piste komt deze tricolore dan niet ongelegen. "Als eerstejaars juniore krijg ik volgend jaar nog een kans bij de juniores. Maar nu ga ik er alvast al een eerste keer van genieten. Wat het volkslied betreft kende ik enkel de laatste strofe. Wat niet wegneemt dat ik genoot om dat lied weer speciaal voor mij te mogen horen op het podium', besloot de studente aan de Gentse Topsportschool.


Balense Billy Goossens werd knap vijftiende

Billy Goossens credit Lieven.jpg (424 KB)

Door een val verloor ik tijd en energie.

"Geheel tevreden kan ik niet zijn over mijn wedstrijd", begon Goossens haar verhaal. "Door een val in het begin van de koers moest ik alleen de kloof naar de kopgroep dichten. Jammer, want ik verloor daar niet enkel tijd. Het kostte me ook veel energie."

In de spurt kon de pas 18 jaar geworden renster zich niet mengen. "Ik kwam vrij snel in contact met een andere renster. Anders was ik nog dichter in de einduitslag gestaan. Normaal beschik ik immers over een goede eindspurt. Helaas was het vandaag niet echt mijn dag. Al sta ik hier zeker niet ontevreden."

Billy's oudere zus Marthe heeft als belofte ook al mooie zaken laten zien bij de elites. "Net als Marthe ben ik destijds begonnen als BMX-renster. De geschaafde elleboog na mijn eerdere val is dus zeker niets nieuws. Of ik later ook kan doorstoten naar een team van het kaliber AG Insurance Soudal zal nog moeten blijken. Laat me maar rustig aan de eigen weg timmeren."

Aan conditie werken in winter

In de winter neemt de Kempische studente Humane Wetenschappen ook wel deel aan enkele crossen. "Vooral om er aan de conditie te werken. Want echt ambities om ook in de cross hoge ogen te gooien heb ik niet echt.", klinkt het

Shanyll De Schoesitter en Ilken Seynave finishten respectievelijk als 14de en 16de.

Volledige uitslag klik hier (indien beschikbaar)

Tekst Lieven Verheyen - fotocredit Bram van Lent 

 

 

 

 
Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!