Van der Poel maakt 'logische' keuze

Van der Poel maakt 'logische' keuze

"De kogel is door de kerk. Mathieu van der Poel kiest deze zomer voor de dubbel Tour de France - Olympische wegrit en gaat niet mountainbiken", klinkt het in het persbericht van Alpecin-Deceuninck. "De meest logische keuze. Het zorgt ervoor dat ik iets meer tijd heb en me dus langer en beter kan voorbereiden.", luidt het bij de wereldkampioen zelve

Een tijdje speelde het door het hoofd van MvdP om in Parijs '24 vol voor het mountainbiken te gaan. Zijn ticket had hij al op zak. En via een aantal Wereldbekers zou hij zich voorbereiden op die olympische cross country-wedstrijd. Tot vorige zomer het parcours voor de wegrit werd bekendgemaakt en bleek dat ook die kansen bood op een olympische medaille. "Wat voor een moeilijk te leggen puzzel zorgde", geeft Mathieu toe. "Enkel de wegrit? Alleen mountainbiken? Of beide? Al dan niet in combinatie met de Tour de France, die ik persoonlijk beschouw als de best mogelijke voorbereiding op de Spelen."

Logische keuze

Uiteindelijk is de beslissing gevallen: Van der Poel laat het mountainbiken voor wat het is en rijdt in Parijs de wegrit, in combinatie met de Tour de France. "Laat ons zeggen dat ik voor het meest logische gekozen heb", aldus onze regerende wereldkampioen. "Mijn eerste seizoenshelft was best lang. Eerst het veldritseizoen. Na een korte break hervatte ik de trainingen in functie van het voorjaar en die campagne trok ik door tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Als ik nu vol wil focussen op het mountainbiken en perfect voorbereid zijn, moet ik volgend weekend al van start in Nove Mesto, de Tsjechische manche van de Wereldbeker MTB."

"Dus heb ik in overleg met de ploeg gekozen voor een iets langere rustperiode, waarna ik zonder tijdsdruk kan opbouwen naar de Ronde van Frankrijk en de Olympische wegrit. En het mountainbiken? Wie weet wat er nog kan in 2028 in Los Angeles? Dat is nog lang, maar ik zal dan in een andere fase van mijn carrière zitten. Misschien kan ik dan een keer alles op dat mountainbiken zetten. Dit jaar is de combinatie gewoon te moeilijk."

"Dat ik momenteel in de regenboogtrui rijd, heeft onrechtstreeks ook wel een beetje een rol gespeeld. Het is een speciaal jaar. Als wereldkampioen rijd ik graag zoveel mogelijk in dat shirt. Dus mis ik liever ook de Tour de France niet. En die is vorig jaar een goede voorbereiding gebleken, toen richting het WK."

Planning 

Mathieu heeft intussen de trainingen hervat in Spanje. Competitie vóór de Tour staat niet meer op de agenda. "Ik vertrek een weekje later dan de rest van onze Tourkern op hoogtestage naar La Plagne. Daarna werk in nog wat individuele trainingen af tot de start van de Tour in Firenze. We hebben intussen voldoende ervaring opgedaan om te weten dat ik, eenmaal in competitie, vrij snel de goede vorm te pakken heb. In de Tour hoop ik opnieuw ploegmaat Jasper Philipsen bij te staan in zijn jacht op ritzeges en een eventuele groene trui. En het doel is om dit jaar ook zelf een etappe te winnen. Vorig jaar werd ik ziek toen zich een aantal ritten aandienden waarin ik kansen had. Hopelijk blijf ik daar in deze editie van gespaard.", aldus Mathieu van der Poel

Fotocredit TFoto - tekstbron en reactie Alpecin-Deceuninck
Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!