Lucinda Brand stond er meteen in Classic Brugge-De Panne

Lucinda Brand stond er meteen in Classic Brugge-De Panne

Lucinda Brand koerste donderdag een eerste keer op de weg dit seizoen. In de Classic Brugge-De Panne behaalde ze een 88ste plaats. Maar veel meer dan die plaats doet vermoeden leverde de Nederlandse echt knap werk. Met een strak tempo in de laatste kilometers had ze een groot aandeel in de zege van ploeggenote Elisa Balsamo. Zondag staan beide teamgenotes ook aan de start in Gent-Wevelgem. Nadien volgen nog de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Veldritkrant had donderdag een uitgebreid gesprek met de Nederlandse.

“Ik keek wel uit naar mijn eerste wegwedstrijd”, verklaarde Brand. “Zelfs al tijdens de Omloop het Nieuwsblad was de gezonde spanning aanwezig. Alleen moest ik de dag erna crossen in Oostmalle. Toch kon ik het niet laten om de Omloop vanop de bank te volgen. En ja, het kriebelde echt toen ik die race op TV zag.”

Ontspanning en training

Alvorens haar intrede te maken in het wegseizoen trok Brand nog eerst op vakantie richting Cyprus. “Dat verblijf was een combinatie van ontspanning en training. Zo heb ik de eerste week de tijd genomen om wat in het water te duiken en zat ik op de mountainbike. Ook was het er net carnaval. Daar zijn we toch ook even naar gaan kijken. Rotterdammers praten altijd over onder en over de rivier. En gaan dan onder de rivier feest vieren als carnaval in Nederland hoogtij kent. Gaandeweg mijn vakantie werden de inspanningen op de fiets langer en zwaarder. Dat hoort nu eenmaal bij het leven van een topsportster. Cyprus is misschien als trainingsland onbekend. Maar is zeker de moeite waard. Ik had zelfs een Toscaans gevoel.”

Voorjaarswedstrijden

De renster van Lidl-Trek kickt ondanks al haar ervaring nog steeds op de voorjaarswedstrijden. “Het is de periode van de mooie wedstrijden. Ik weet dat ik nog wat wedstrijdritme nodig heb. Vandaar dat ik er een resem koers. De echte hardheid krijg je meer in koers dan op training.”

Donderdag was de Lidl-Trek formatie alweer succesvol. Na eerdere winst in de Trofeo Alfredo Binda kwam gewezen wereldkampioene Balsamo ook in De Panne als eerste over de meet. “Elisa is gewoon supersnel. Maar we hebben meerdere troeven in handen. Afhankelijk van het wedstrijdverloop kunnen we snel schakelen.”

Een van die troeven is de voormalige wereldkampioene in het veld zelf. Die met een tweede plaats in de Amstel Gold Race (2018), een derde in Parijs-Roubaix (2022) en Gent-Wevelgem (2016), een vierde plaats in het eindklassement van de Giro (2018), een vijfde in Luik-Bastenaken-Luik (2019) en een negende op het WK (2018) en de Ronde van Vlaanderen (2019) serieuze adelbrieven kan voorleggen. “Vorig jaar koersten we in De Panne een hele dag op de kant. In tegenstelling tot dit jaar waar de aanloop rustiger verliep. Ik kan dus moeilijk inschatten hoe goed de conditie al is. In de Ronde en Parijs-Roubaix hoop ik alvast op mijn best te zijn.”

Hoe kijkt de 34-jarige richting die Monumenten ? “Het zijn wedstrijden die elk op zich staan. We beginnen steeds vanaf nul. Met extra heuvels of extra stroken kasseien is de moeilijkheidsgraad ook hoger. Ook het weer kan een extra bepalende factor zijn. Maar dat dit resultaat van de ploeg en mijn eigen prestatie vertrouwen geven kan ik niet ontkennen.”, aldus Lucinda Brand

Credits tekst en foto Lieven Verheyen

 

 
Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!