Stan Godrie stopt als competitief veldrijder

Stan Godrie stopt als competitief veldrijder

Nog een paar wedstrijden en dan zit de cyclocrosscarrière van Stan Godrie (31) er op. De Nederlandse Brabander heeft besloten te stoppen met crossen op het hoogste niveau. 'Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd richting de top 15 van de wereld te klimmen. Dat is niet gelukt en ik denk ook niet dat het nog gaat lukken.' , klinkt het beredeneerd

Stan Godrie maakte een weloverwogen keuze en stopt met veldrijden. De renner van Parkhotel-ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team heeft er maanden over nagedacht en staat voor honderd procent achter zijn beslissing.

"Als ik alles overzie, denk ik dat ik de laatste drie jaar geen stappen vooruit heb gezet', legt Godrie uit. 'Ik leunde al jaren tegen de top twintig aan, maar ik wilde de stap maken naar de top vijftien. Ik heb daar alles voor gedaan, maar ik moet vaststellen dat dit niet is gelukt."

Fietsenwinkel

Het was geen gemakkelijke opdracht, want naast zijn bestaan als veldrijder, werkte Godrie ook ruim 25 uur per week in een fietsenwinkel. "Dat was niet altijd gemakkelijk, maar ik wil het niet als excuus gebruiken. Ik heb goed kunnen trainen en leven voor mijn sport. Natuurlijk had er meer ingezeten als ik wel prof was geweest. Maar een profcontract moet je verdienen met prestaties, zo simpel is het."

(lees verder onder de foto credit Veldritkrant)
IMG_1105 Braam Merlier Stan Godrie.JPG (199 KB)

Als belofte stond Godrie nog te boek als een groot talent. Zo stond hij bij de beloften /U23 nog op het podium van het WK in Tabor (2015), naast Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Voor de twee Belgen bleek het een opstap naar een mooie profcarrière, voor Godrie was dat niet weggelegd. Hij reed wel enkele jaren als professional bij Veranda's Willems Crelan, maar toen die ploeg fuseerde met de Nederlandse Roompotformatie, was er voor Godrie geen plek meer.

Parkhotel-ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team

Hij vond toen onderdak bij Parkhotel-ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team, de formatie van Frank Groenendaal. Het is vooral een opleidingsploeg, van waaruit al vele talenten de stap naar de top hebben gemaakt, zoals Ryan Kamp en Puck Pieterse. Maar ook Godrie vond er als Elite-renner een fijne plek en is er bezig aan zijn vijfde, en laatste, seizoen.

"Deze ploeg is enorm belangrijk voor het Nederlandse veldrijden. Het is voor talenten de ideale tussenstap richting de top. En het is ook een mooi vangnet voor renners zoals ik. Ik ben Frank Groenendaal heel dankbaar voor de kans die hij me gaf."

Fanatiek blijven fietsen

"Maar nu is het dus mooi geweest met veldrijden op het hoogste niveau. Ik ben nog redelijk jong en fit, dus ik wil mijn doelen verleggen. Ik ga meer op de weg rijden. Lokale criteriums, maar ook een paar koersen in de topcompetitie. En ik ga ook gravelen. De wedstrijden uit de World Series die niet te ver weg zijn, ga ik rijden. En het mountainbiken, en dan met name Enduro, is een hobby van mij en mijn vriendin. Dus ik blijf fanatiek fietsen, maar niet meer in het veld."

Hoogtepunten - band opgebouwd

En dat betekent dat er voor Godrie een einde komt aan een lang cyclocrosstijdperk. 3Ja, het is een lange en prachtige tijd geweest. Eigenlijk heb ik vanaf de nieuwelingen altijd de cross op één gezet. Het voelt oké om het over een paar weken af te sluiten, maar ik ga het natuurlijk wel missen. Altijd weer op pad met mijn mekanieker en verzorger, team Godrie, dat is echt iets heel moois. En de andere coureurs ga ik ook missen. De jongens en meiden uit de ploeg, maar ook mijn concurrenten. Je trekt toch allemaal samen als een soort reizend circus langs de crossen. Dan bouw je met sommige jongens wel een band op."

En hoewel de doelstelling om een vaste waarde in de top vijftien te worden niet gelukt is, kijkt Godrie toch met een tevreden gevoel terug. "Ik heb wedstrijden gewonnen, ook dit seizoen nog een. En ik heb een paar mooie uitschieters gehad in Wereldbekercrossen, zoals de afgelopen twee jaar in Val di Sole, waar ik twee keer vijftiende werd. Of mijn 12de plek in Pontchateau. En natuurlijk dat ik bij de beloften Nederlands kampioen werd en 3de op het WK. Mooie prestaties waar ik trots op ben. Nu nog knallen in Middelkerke, Brussel en Oostmalle, en dan ga ik aan een nieuw hoofdstuk beginnen.", aldus Stan Godrie

Fotocredits TFoto - bron : Parkhotel-ZZPR.nl-Orange Babies Cycling Team

 
Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!