Van der Haar top over 3 crossgeneraties heen

Van der Haar top over 3 crossgeneraties heen

In Herentals Crosst, de derde manche van de X²O Badkamers Trofee, maken Mathieu van der Poel en Tom Pidcock zaterdag voor het eerst dit seizoen hun opwachting in het veld. Voor leider Lars van der Haar hoeft dat geen nadeel te zijn. "Iedereen kijkt naar hen, nu kunnen wij even in de luwte werken."

Een week na de blijde intrede van Wout van Aert in Essen is het dit weekend aan Mathieu van der Poel en Tom Pidcock om een eerste keer het veld in te duiken.

Lars van der Haar, de leider na twee manches van de X²O Badkamers Trofee, beseft dat zijn kansen op een overwinning wat kleiner worden, maar kijkt wel uit naar de komst van de wereldkampioen en Pidcock. "Van Mathieu verwacht ik dat hij meteen honderd procent is, Pidcock heeft soms een paar wedstrijden nodig om zijn niveau te halen", zegt de renner van Baloise Trek Lions.

"De komst van Van der Poel en Pidcock heeft trouwens ook voordelen. Iedereen zal nu naar hen kijken, dat is perfect. Op die manier kunnen wij wat in de luwte werken. Of een podiumplaats nu meer waarde krijgt? Voor mij niet. Een podium heeft altijd evenveel waarde."

Aan podiumplaatsen heeft van der Haar geen gebrek. De Nederlander eindigde dit seizoen al tien keer in de top drie: twee zeges, zes keer tweede en twee keer derde. "Een paar extra overwinningen was mooi geweest, maar ik stuitte een aantal keer op een sterke Eli Iserbyt of een ploegmaat die een goede dag had. Na twaalf jaar in het veld ben ik echter heel blij dat ik nog zo'n mooie resultaten kan neerzetten."

(lees verder onder de foto)
MID_0708 Lars van der Haar.jpg (127 KB)

Met zijn 32 jaar is Van der Haar intussen één van de oude rotten in het veldritpeloton. "Ik ben al aan mijn derde generatie crossers bezig. Eerst Albert, Stybar en Boom, daarna Van der Poel, van Aert en Iserbyt en nu cross ik mee tegen Nys en Ronhaar. Het stemt me heel tevreden dat ik mij in al die generaties heb kunnen tonen. Mijn geheim? Geen idee. Ik heb vooral geprobeerd om het plezier vast te houden. (Lacht) En die jonge gasten in de ploeg houden me ook jong, ja."

Ondanks meer dan tien crossjaren op de teller voelt Van der Haar zich nog steeds topfit. "Ik heb zelfs minder tijd nodig om te herstellen. Vroeger ging ik veel dieper. Als je wat ouder wordt, heb je meer hardheid gekweekt en kan je die zwaardere crossen beter aan. Ik kan misschien minder pieken dan die jonge gasten, maar er zit wel meer constante in mijn uitslagen."

In drie edities van Herentals Crosst eindigde Van der Haar nog nooit op het podium. Een vierde plaats bij de vorige editie was zijn beste resultaat. "Nochtans is het een cross die me zou moeten liggen, maar een jaar geleden zag ik door een val mijn kansen op het podium verdwijnen. Ik hoop wel dat de Skiberg er eens wat droger bij ligt. Dan kan je naar boven vlammen. Nu is het vaak in het zadel zitten en de juiste grip zoeken."

Van der Haar start in Herentals met een voorsprong van 18 seconden op Iserbyt in de tussenstand van de X²O Badkamers Trofee. Cameron Mason volgt als nummer drie op 45 seconden. "Dat klassement is al van bij het begin een doel voor mij. Tegen Eli zal het niet eenvoudig zijn. Als er wat meer modder ligt, dan is hij wat beter dan ik. Maar ik hoop dat dit weekend in Herentals goed op te vangen.", aldus Lars van der Haar

Fotocredit TFoto - tekstbron: X²O Badkamers Trofee / Golazo

Info Herentals Crosst klik hier

 




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!