Tom Van Damme: Ik pleit al lang voor hervorming

Tom Van Damme: Ik pleit al lang voor hervorming

De uitspraak van UCI-voorzitter David Lappartient, dat renners geen wereldbekerwedstrijden mogen overslaan ten voordele van andere crossen, zijn deze week in het wielermilieu blijven nazinderen. We kaartten het aan op de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent bij Tom Van Damme, de voorzitter van Belgian Cycling.

"Laat ons hopen dat de uitdrukking, dat de soep nooit zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend, ook in deze case van tel is", begint Van Damme. "Dat de wereldbeker heel belangrijk is, staat buiten kijf. Maar nog belangrijker is dat iedereen nu beseft dat het tijd is om zich te beraden over de toekomst van die wereldbeker. Is het belang van de ganse sport prioriteit, of enkel deze van de wereldbeker ? En ik denk dat het belang van de hele sport hierop het antwoord is."

Van Damme heeft zelf ook zijn mening over een hervorming van de wereldbeker. "Ik sta achter het feit dat men de sport ook in andere landen wil promoten. Maar niet ten koste van crossen die al vele jaren bestaan en het recht hebben om hun eigen identiteit te behouden. Zelf denk ik dat acht wedstrijden tellende voor de wereldbeker moeten volstaan. Met daarvan één of maximum twee wedstrijden in België."

Ook de uitspraak dat niet meedoen aan wereldbekerwedstrijden gevolgen kan hebben voor deelname aan het wereldkampioenschap is volgens Van Damme moeilijk toe te passen. "We moeten opletten dat we dan geen WK krijgen met slechts een tiental deelnemers. Wat men wel kan gaan bepalen is aan welke voorwaarden men moet voldoen om op een bepaalde startrij te staan. In navolging van wat men doet in het mountainbike."

Niet louter om het financiële

Van Damme hoopt dat een gesprek met alle partijen samen oplossing kan bieden. "Ik wil benadrukken dat ik echt achter een rustig gesprek sta. Dat zal veel meer effect hebben dan oorlogsverklaringen die via diverse mediakanalen gestuurd worden. Ik heb onze visie, onder andere met die acht manches, destijds al voorgelegd aan Hein Verbruggen. Helaas zijn we nog nooit gehoord. Dat de financiële draagkracht van de wereldbeker belangrijk is, mag. Maar het mag niet louter om het financiële draaien. Want je mag ook niet vergeten dat een wereldkampioenschap met slechts een beperkt aantal toppers aan de start organisatoren zal tegenhouden om veel geld uit te geven om zo'n WK te organiseren. Trouwens, toeschouwers kijken naar de cross als een geheel, een wedstrijd. Vraag aan alle toeschouwers wie de leiding heeft in het klassement van de Superprestige, X20 of de wereldbeker. En slechts weinigen kunnen u daar een correct antwoord op geven. Ook daar moeten we eens over nadenken. Al begrijp ik wel dat de commerciële belangen belangrijk zijn voor sponsors.", aldus de voorzitter

Credits/Tekst Lieven Verheyen

 

 

 
Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!