Lucinda Brand wint Baloise Ladies Tour 2023

Lucinda Brand wint Baloise Ladies Tour 2023

Charlotte Kool was met vier zeges de grote slokop in de Baloise Ladies Tour. Toch is het Lucinda Brand die met de eindzege aan de haal gaat. De Nederlandse schitterde in de tijdrit en kan net als Kool met vertrouwen naar de Tour de France afreizen.

“Een tijdrit van zeventien kilometer is niet niks, maar Charlotte Kool is ook niet zomaar de eerste de beste tegenstander”, verklaarde Brand voor de tijdrit op zaterdag in de Baloise Ladies Tour. "En om twintig seconden goed te maken moet alles al meezitten. Het was dan ook niet evident om te gaan denken dat ik alles naar mijn hand zou gaan zetten. Dat het me toch gelukt is en ik met ruim verschil aan de slotetappe kon beginnen doet me dan ook veel deugd.”

Het team van Lidl-Trek was met slechts vier startende deelneemsters al benadeeld tegenover het Team DSM, waar Kool deel van uitmaakt. De opgave van Brodie Chapman bracht het aantal leden bij Lidl-Trek nog op drie. “Toch hebben we er steeds het beste van gemaakt. Gelukkig probeerden de andere teams regelmatig een ontsnapping op touw te zetten. Anders waren er nog meer bonificatieseconden naar Charlotte gegaan.” (lacht)

Dat Kool in de proloog sterker was dan Brand deed de Dordrechtse op voorhand niet bibberen. “Ik had ook wel verwacht dat de langere tijdrit meer in mijn voordeel zou spelen. Maar hoeveel voorsprong ik eventueel zou terugwinnen, kan je op voorhand niet zeggen.”

Voor de 34-jarige Brand was de Baloise Ladies Tour vooral een voorbereiding op het grotere werk. Ze zit namelijk in de selectie van de Tour de France. “Hoofdzaak was vooral om hier niet te vallen. Dat is me ondanks de vele tuimelpartijen van het peloton goed gelukt. Je kan wel zeggen dat zoiets bij het wielrennen hoort. En zeker bij wedstrijden waar de kwaliteitsverschillen merkbaar zijn is het extra oppassen geblazen.”

Welke rol ziet de Nederlandse topper voor zichzelf weggelegd in de Tour ? “Ik ga er vooral ter ondersteuning van het team. We gaan met een kwalitatief sterke groep op jacht naar dagwinst. En mijn rol is daarin deze van onderweg veel werk op te knappen. En neen, dat vind ik absoluut niet erg.”

Ondanks het goede weer en het vooruitzicht van de Tour denkt de gewezen wereldkampioene veldrijden ook al aan komende winter. “Dat speelt al wel eens door mijn hoofd. Maar natuurlijk ligt de aandacht nu eerst op de Tour. Nadien gaat de riem er even af. En dan pas gaat het volle focus richting de cross.”, aldus Lucinda Brand

Alle info over Baloise Ladies Tour klik hier

Tekst en fotocredit Lieven Verheyen

(fotocredit Bjorn vdS - Brand ook leidster in het puntenklassement)
Lucinda BLT 23 credit Bjorn.jpg (98 KB)

Trotse sponsor van de rittenkoers

728x90_banner-HD.gif (309 KB)

 
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!