#smeerem! Bescherm je huid als je buiten sport

#smeerem! Bescherm je huid als je buiten sport

Niks heerlijker dan sporten in de zon, toch? Zonlicht geeft een mentale boost en zorgt voor vitamine D. Toch kan je je best wapenen tegen de schadelijke effecten.

Wie buiten sport, stelt zich bloot aan schadelijke ultraviolette straling (uv), vaak zonder het te beseffen en dus zonder de nodige bescherming. Nochtans is het risico reëel. Elk jaar telt ons land ongeveer 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten. Daarbij zijn ruim 3000 gevallen van maligne melanoom, de meest gevaarlijke variant.

De campagne #smeerem, een initiatief van Sport Vlaanderen, Gezond Sporten en UZ Brussel/VUB met medewerking van de Stichting tegen Kanker, roept jonge sporters daarom op zich beter te beschermen.

De stand van de zon bepaalt het risico op zonnebrand

Merkwaardig genoeg is het risico op zonnebrand even groot in de lente dan tijdens de zomermaanden.

Sportarts Frank Pauwels (Gezond Sporten) legt uit: “Door de warmte voelen sporters in de zomer de kans op verbranding beter aan. Nochtans is temperatuur geen versterkende factor, je gaat er niet feller van verbranden. In april en mei is het vaak nog koel. Dat zomerse warmtegevoel is er nog niet, en dus smeren we ook minder. Nochtans kan de zon dan al verraderlijk hoog staan.”

Het is de stand van de zon die het risico op zonnebrand bepaalt, zegt Pauwels: “Hoe lager de zon staat, hoe schuiner de uv-stralen op het aardoppervlak staan en hoe langer ze dus onderweg zijn. Bij een hoge stand van de zon is de afstand tot het aardoppervlak korter. Dat betekent ook minder filtering door de atmosfeer en dus een sterkere straling. De zon bereikt haar hoogste punt rond 21 juni. Wat uv-straling betreft is mei dus ongeveer even gevaarlijk als juli, en april net zo riskant als augustus. Jezelf beschermen in april en mei is dus zeker zo belangrijk als in de vakantiemaanden.”

(lees verder onder de afbeelding)
UV index Smeerem.PNG (194 KB)

Hoe gebruik je de uv-index?

Te veel en te sterke uv-straling kan de huid verbranden, met een levenslang verhoogd risico op huidkanker als kwalijk gevolg. Gelukkig is er de uv-index, die aangeeft wanneer je je moet insmeren met zonnecrème:

“In Vlaanderen hanteren we een schaal van 1 tot 10, verdeeld over vier kleurcodes. Vanaf niveau 3 (code geel) moet je je beschermen."

Je kan de index raadplegen op de site uvindex.be van de Stichting tegen Kanker.

5 tips om uv-proof te sporten:

Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur, als je sport dat toelaat.
Kleed je slim: “Hoe meer je jezelf bedekt, hoe minder huidoppervlak kan verbranden. Te warm? Er bestaat ook verkoelende, uv-werende kleding.”
Draag een pet
Zet een zonnebril op: “Ook je ogen lopen gevaar. Zeker mensen met lichte ogen hebben minder melaninepigment, dat beschermt tegen uv-straling.”
#smeerem: “Factor 50, om de twee uur. Smeer meer als je een licht huidtype hebt.”

 

Bescherm jij je huid tijdens het sporten? klik op de banner

Sport Vlaanderen 2023 april.png (152 KB)

Credits info en beeldmateriaal Sport Vlaanderen

 
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!