Wereldbeker heeft versmachtende impact op X2O Trofee voor dames

Wereldbeker heeft versmachtende impact op X2O Trofee voor dames

Tot enkele seizoenen geleden hadden we in de cross met de Wereldbeker, Superprestige en de nu X2O Badkamers hetende Trofee drie min of meer evenwaardige klassementen. Er waren wel weekends waarbij manches uit twee van deze drie regelmatigheidscriteria gecombineerd op de kalender stonden, maar heel vaak bevatte een weekend naast slechts één klassementscross ook nog één losse veldrit.

Voor de winter van 2021-2022 besliste men bij de UCI dat de Wereldbeker, hun paradepaardje, veruit op de eerste plaats diende te komen. Er zouden in één klap maar liefst zestien manches in de Wereldbeker worden opgenomen en die zouden absolute voorrang krijgen om de zondagen te vullen. Uiteindelijk werden het er vijftien, dit seizoen zijn er veertien. Maar die één of twee manches minder maken het verschil niet. Feit is en blijft dat heel wat organisatoren hun vertrouwde datum dienden te verlaten, wat velen van hen toch wel de nodige problemen opleverde.

Ondertussen blijkt echter ook dat de Wereldbeker een versmachtende impact kan hebben op de andere klassementen. De X2O Badkamers Trofee bij de dames is hiervan het mooiste, maar vooral pijnlijke voorbeeld.

Op 1 november werd op de Koppenberg de openingsmanche afgewerkt, afgelopen zaterdag stond in Kortrijk de tweede wedstrijd op het menu. Bij het bekijken van de deelnemerslijst voor de CAPS Urban Cross moesten we echter toch even slikken. Van alle rensters die op de Koppenberg binnen de vijf minuten van winnares Fem van Empel waren gebleven, stonden er in Kortrijk welgeteld drie(!) aan de start: Denise Betsema, die nauwelijks een cross mist, Aniek van Alphen en Kiona Crabbé. Voor de rest geen Fem van Empel, geen Shirin van Anrooij, geen Clara Honsinger, geen Marie Schreiber, geen Isabella en Eva Holmgreen en geen Ella MacLean-Howell.

Naar de reden moet niet ver worden gezocht: de Wereldbeker in Hulst op zondag, omwille van het WK voetbal en de wedstrijd van de Rode Duivels bovendien ook nog eens in de voormiddag. Heel wat rensters die het aantal weekends met een dubbele opdracht met het oog op de nog drukke kalender willen beperken, jonge toppers als Van Empel, Van Anrooij en Puck Pieterse op kop, kiezen dan duidelijk voor de Wereldbeker.

En dat maakt dat de X2O Trofee na amper twee wedstrijden eigenlijk al zo goed als zeker zijn eindwinnares kent. Denise Betsema heeft nu al bijna vier minuten voorsprong op Van Empel en iets meer dan vier minuten op verdere achtervolgsters Van Alphen, Marianne Vos en Ceylin del Carmen Alvarado. De 30.000 euro die zijn verbonden aan eindwinst zijn Betsema – sowieso doorgaans een toonbeeld van regelmaat – uiteraard gegund, maar we zouden er toch (veel) meer strijd voor willen zien.

 EKN_4609 Denise.jpg (245 KB)

Fotocredits TFoto - tekst/opiniestuk Filip De Greef

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!