Urban Cross in Kortrijk in tegenovergestelde richting

Urban Cross in Kortrijk in tegenovergestelde richting

Op zaterdag 26 november 2022 staat in Kortrijk de tweede manche van de X²O Badkamers Trofee op de veldritkalender. De Urban Cross in Kortrijk is toe aan zijn vierde editie. Nieuw is dat het parcours dit jaar in de tegenovergestelde richting ten opzichte van vorig jaar zal lopen. “Dit zal wellicht voor een nieuwe dynamiek in het wedstrijdverloop zorgen”, voorspelt parcoursbouwer Erwin Vervecken.

Het parcours van de CAPS Urban Cross Kortrijk loopt dwars door de stad, op slechts enkele honderden meters van de Grote Markt. Op twee plaatsen kruist het parcours de Leie, via de Groeningebrug en de Collegebrug. Het mag dan wel een ‘stadscross’ zijn, toch ontbreken ook de typische ingrediënten van een klassieke veldrit niet: passages door het zand, korte heuveltjes, … afgewisseld met snelle grasstroken die de Leieboorden sieren. Nieuw is dat het parcours dit jaar in de tegenovergestelde richting ten opzichte van vorig jaar zal lopen.

“Praktische en logistieke redenen liggen aan de basis voor de richtingsverandering van het parcours, maar ik verwacht dat het ook een nieuwe dynamiek in het wedstrijdverloop zal teweegbrengen”, aldus Vervecken. “De voorbije jaren waren de laatste honderden meters van de cross vrij rechttoe rechtaan, wat niet in het voordeel van aanvallers was. Nu wordt de snelheid eruit gehaald met wat bochtenwerk en nog een haakse bocht kort voor de finish. Voor alle duidelijkheid: de finish blijft op de top van Groeninghebrug, alleen zullen de renners nu van de andere kant komen aangesprint.”

Ook de start blijft aan de voet van de Groeninghebrug, maar dan aan de andere kant dan de voorbije jaren. “Die wijziging maakt ook dat de eerste bocht van het parcours veiliger geworden is”, legt Vervecken uit. “Het noordelijke gedeelte van het parcours, aan het Koning Albertpark, blijft grotendeels hetzelfde omdat we kunnen spelen met de lussen aan de Collegebrug en de Groeningebrug. Maar het zuidelijke gedeelte van het parcours, aan de kant van het stadscentrum, verloopt helemaal in tegengestelde richting ten op zichte van de voorbije jaren.”

Archieffoto's credit Veldritkrant - tekstbron: Golazo / X²O Badkamers Trofee

Info Urban Cross Kortrijk klik hier 
Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!