Bondscoach Vanthourenhout is een tevreden man na Maasmechelen

Bondscoach Vanthourenhout is een tevreden man na Maasmechelen

Iedereen was het er over eens. De première van de cross in Maasmechelen was op gebied van toeschouwers een ware voltreffer. Dat zag ook Sven Vanthourenhout. De bondscoach blikt ook vooruit, naar het EK.


"Ik vind het fantastisch dat we een cross kunnen organiseren in een nieuwe regio" begint Vanthourenhout. " We hebben natuurlijk in Limburg ook al Zonhoven, Zolder en Beringen, maar ik vind het goed dat er iets nieuw is bijgekomen. Daarenboven kan je er ook niet omheen dat het een zeer positieve sfeer is die rond het parcours hangt. Quasi iedereen wordt aangemoedigd."

Dat laatste werd door diverse renners en rensters ook bevestigd. Het leek wel of de zon alles en iedereen gelukkig maakte. "Ik merk het zelf ook als ik hier rondwandel. Natuurlijk spelen de mooie weersomstandigheden ook zijn rol. Maar toch, het moet allemaal maar in elkaar passen. Dat is vandaag zeker het geval."

Vooruitblik op het EK

Gezien de weersomstandigheden en het verschil qua parcours kan je de Wereldbekerwedstrijden niet vergelijken met wat we in het weekend van 5 en 6 november voor de kiezen krijgen. Hoe kijkt de bondscoach vooruit naar het komende EK in Namen ?

"We krijgen sowieso andere wedstrijdomstandigheden. Toch voel je de prikkel bij iedereen om er iets van te maken. De Europese titel heeft zeker ook aan waardering gewonnen bij de renners en rensters zelf. Dat dit misschien voor velen, en dat zeg ik met alle respect, het hoogst haalbare kan zijn, als Van Aert, van der Poel of Pidcock deelnemen aan het WK speelt daar ongetwijfeld ook mee. Wie de Europese kampioenentrui kan aantrekken heeft alvast een serieuze prijs achter de hand. Ook als bondscoach kijk ik met enorm veel zin naar het komende weekend uit."

Bij de dames elite en beloften is de kans zeer groot dat ons land niet zal meestrijden om de Europese titel. "Daar moeten we realtistisch in zijn. Maar in alle andere categorieën, en dat zijn er toch vier, hebben we zeker onze kansen. Dat stemt me enorm hoopvol en tevreden."

Vorig jaar moesten de Belgische eliterenners de meerdere erkennen in Lars van der Haar. Zijn daar lessen uit te trekken dat we dergelijk scenario waarin de Belgische delegatie zichzelf doodconcurreerde niet meer herhaald wordt ?

"Daar zit zeker enige waarheid in. Al blijf ik er ook wel bij dat van der Haar in een voortreffelijke vorm zat op de VAM-berg. Als hij met dezelfde benen gaat rondrijden in Namen wordt hij ongetwijfeld weer een zware klant. Meestal gaat de beste in Namen ook met de zege aan de haal. Maar je moet natuurlijk wel attent zijn. Wat ook niet mag vergeten worden is dat de cross van Namen meestal in winterse of natte omstandigheden verreden wordt in december. Dat kan in november nog wel iets minder lastig zijn. Maar in eender welke categorie, als het er op aankomt om mekaar te helpen, moet dit ook gebeuren. Iedereen die weet hoe ik in mekaar zit weet dat ik het zeer belangrijk vind dat we als team naar buiten komen. Ongeacht het in de cross iets individueler is als op de weg. Op dat vlak is de eenheid van het Belgische team in Australië (waar Evenepoel onlangs won) een voorbeeld.", aldus Belgisch bondscoach

Fotocredit TFoto - tekst : Lieven Verheyen

 

 

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!