Velofollies 2024

X²O Badkamers Trofee start op 1 november op de Koppenberg

X²O Badkamers Trofee start op 1 november op de Koppenberg

Het veldritseizoen 2022-2023 is afgelopen weekend officieel op gang getrapt, maar om top te zijn in de openingsmanche van de X²O Badkamers Trofee hebben de renners nog ruim een maand de tijd. Op 1 november barst de ‘strijd om de badeend’ los op de Koppenberg in Oudenaarde. Het zwaartepunt van de X²O Badkamers Trofee ligt begin januari met drie crossen op vijf dagen. Eén daarvan is de Vlaamse Duinencross in Koksijde, die voor het eerst deel uitmaakt van de X²O Badkamers Trofee.

De grote gele badeenden van X²O Badkamers zijn nu al een paar seizoenen lang een vertrouwd beeld in de cross. Dit seizoen zullen ze voor het eerst ook aan zee opduiken. De Vlaamse Duinencross in Koksijde is een nieuwkomer op de kalender van de X²O Badkamers Trofee, maar uiteraard geen nieuwkomer in het crosslandschap. Niemand minder dan Roger De Vlaeminck won in 1969 de eerste editie. De erelijst van de Vlaamse Duinencross bulkt van ronkende namen: Erik De Vlaeminck, Robert ‘Bertje’ Vermeire, Roland Liboton, Danny De Bie, Erwin Vervecken, Paul Herygers, Rein en Richard Groenendaal, Adrie en Mathieu van der Poel, Mario De Clercq, Sven Nys, Niels Albert, Zdenek Stybar, Wout van Aert, …

De Vlaamse Duinencross in Koksijde wordt op donderdag 5 januari de vijfde manche van de X²O Badkamers Trofee en dit twee dagen na Herentals Crosst en vier dagen na de GP Sven Nys, de traditionele nieuwjaarscross in Baal. Met drie topcrossen op vijf dagen tijd ligt het zwaartepunt van de X²O Badkamers Trofee dus duidelijk begin januari.

Maar ook eind januari en in november en februari staan er heel mooie crossen op het programma. De Koppenbergcross in Oudenaarde op 1 november is zoals altijd de opener. De CAPS Urban Cross in Kortrijk op 26 november is de tweede manche van de X²O Badkamers Trofee 2022-2023 en wordt gevolgd door het drieluik Baal-Herentals-Koksijde. Op 28 januari strijkt de X²O Badkamers Trofee neer in Hamme voor de Rectavit Flandriencross. Twee weken later, op 12 februari, zijn de Lilse Bergen het decor voor de Soudal Krawatencross. De Soudal Brussels Universities Cyclocross, op de terreinen van de VUB en ULB, is op 19 februari de achtste en laatste manche van de X²O Badkamers Trofee.

Lees verder onder de foto (eindpodium dames)
8S4U0119 eindpodium dames X2O.jpg (307 KB)

Het eindklassement van de X²O Badkamers Trofee wordt net zoals de voorbije jaren opgemaakt op basis van de aankomsttijd van de renners, net zoals in een rittenwedstrijd op de weg gebeurt. Renners kunnen in elke manche ook bonificaties verdienen bij een tussensprint aan het einde van de eerste ronde. Wie opgeeft of niet deelneemt aan een bepaalde manche krijgt een forfaitaire tijd van vijf minuten aangerekend. Het eindklassement van de elite mannen is de X²O Badkamers Trofee, de elite vrouwen strijden om de Soudal Ladies Trophy en voor de U23 bij de mannen is de Trimetal Rookie Trophy de inzet. Uiteraard komen ook de junioren en de nieuwelingen aan bod doorheen het seizoen, maar voor hen is er geen apart eindklassement.

X²O Badkamers gaat zijn derde jaar in als titelpartner en blijft nog zeker aan boord tot en met seizoen 2024-2025. “We verlengen met veel goesting ons sponsorship van de X²O Badkamers Trofee en hopen ook komend seizoen op een leuke en spannende strijd om de badeend”, zegt Peter Demets, CEO van X²O Badkamers. “Na de coronajaren met al hun beperkingen hopen we dat we een volgend seizoen in de volle glorie kunnen meemaken en dat het volksfeest weer volop kan losbarsten op alle manches van de X²O Badkamers Trofee.”

Kalender X²O Badkamers Trofee 2022-2023:

Dinsdag 1 november 2022: Koppenbergcross in Oudenaarde
Zaterdag 26 november 2022: CAPS Urban Cross in Kortrijk
Zondag 1 januari 2023: GP Sven Nys in Baal
Dinsdag 3 januari 2023: Herentals Crosst in Herentals
Donderdag 5 januari 2023: Vlaamse Duinencross in Koksijde
Zaterdag 28 januari 2023: Rectavit Flandriencross in Hamme
Zondag 12 februari 2023: Soudal Krawatencross in Lille
Zondag 19 februari 2023: Soudal Brussels Universities Cyclocross in Brussel

 


Ten gepaste tijde alle info via onze kalenderpagina klik hier

Fotocredit TFoto / Veldritkrant - tekst: Golazo


 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!