God save the queen bij de junioren dames > Zoe Bäckstedt

God save the queen bij de junioren dames > Zoe Bäckstedt

Zoe Bäckstedt maakt haar favorietenrol waar op het WK in Fayetteville en pakt na deze op de weg in Leuven ook de wereldtitel in het veld bij de junioren dames. Nederland haalt zilver en brons binnen met Leonie Bentveld en Lauren Molengraaf.

In de WK-wedstrijd voor de junioren dames startte eerstejaars Lauren Molengraaf als een speer. De Nederlandse kreeg topfavoriete Zoe Bäckstedt, hersteld van corona, in haar spoor. Al op de eerste klim trok de Britse stevig door en was ze ribbedebie. De enige Belgische in de race, Fleur Moors, was goed vertrokken maar kende pech met de tube die van de velg ging en verzeilde achteraan het deelnemersveld.

(lees verder onder de foto)
WK Fayetteville 2022 Zoe soleert credit Ethan Glading.jpeg (742 KB)

Intussen bouwde Bäckstedt haar voorsprong -aangemoedigd door een enthousiast en sportief publiek- verder uit en volgde in de tweede ronde eerst nog een groepje met vijf veldrijdsters, waaronder Leonie Bentveld, die zich al gauw onderscheidde en alleen op positie twee kwam. De leidster in de wedstrijd vergrootte haar voorsprong van 20 naar ongeveer 30 seconden, wist deze te consolideren en soleerde verder naar de wereldtitel veldrijden bij de junioren dames. Bentveld hield vlot stand voor het zilver en haar landgenote Molengraaf legde knap beslag op de derde plaats, goed voor brons.

Na out te zijn door corona miste Bäckstedt het Brits kampioenschap en de slotmanche voor de junioren dames van de Wereldbeker in Flamanville. "Het heeft me gesterkt om er nog harder voor te gaan." zei de talentvolle Britse na afloop.

"God save the queen", weerklonk door de luidsprekers voor de eerste wereldkampioene veldrijden van 2022

WK Fayetteville 2022 podium junioren dames credit Ethan.jpeg (522 KB)

"Het is een fantastisch gevoel om wereldkampioene veldrijden te worden!", zegt Zoe Bäckstedt. "Hier heb ik zo lang naar uitgekeken. Het voorbije anderhalf jaar liepen mijn belangrijkste afspraken op de veldritkalender niet altijd van een leien dakje. Eén jaar geleden stortte mijn wereld in toen het wereldkampioenschap door de pandemie slechts enkele dagen van tevoren afgelast werd, ik had er zo hard voor gewerkt. En enkele weken geleden moest ik door een positieve PCR test ook het Brits kampioenschap aan mij voorbij laten gaan. Deze gebeurtenissen zorgden ervoor dat ik met veel vurigheid naar Fayetteville afgereisd ben. Ik voelde me goed en trok al meteen bij de eerste passage over de lange klim ten aanval. Ik wist dat het daar was dat ik het verschil kon maken en daarom gaf ik er elke ronde het volle pond. Ik bouwde een mooie voorsprong uit, maar ben desalniettemin erg verrast met deze prestatie.", aldus de talentvolle Britse jongedame van het Tormans-Acrog team

Vind de volledige uitslag klik hier

Fotocredits Ethan Glading
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!