De Knegt mist een troef maar kan ambitieus zijn

De Knegt mist een troef maar kan ambitieus zijn

Bondscoach Gerben De Knegt heeft het geluk te kunnen putten en rekenen op heel wat Nederlands talent op internationale wedstrijden en kampioenschappen. Hij mist dan wel een troef voor het WK veldrijden 2022 in Fayetteville, de ambitie kan groot blijven.

Het testevent Team Relay op vrijdag 28 januari laat Nederland aan zich voorbijgaan en de WK-selectie is ook niet bijzonder groot. Onze noorderburen zullen op zaterdag en zondag wel in elke categorie vertegenwoordigd zijn, zij het soms beperkt tot zelfs één renner.

‘’We hebben op het Europees Kampioenschap op de VAM-berg en in diverse wereldbekers veel renners de kans gegeven kennis te maken met de internationale top. Nu kiezen we ervoor om alleen renners af te vaardigen die echt om de medailles of om de top 5-klasseringen zouden kunnen meedoen.’’, legt De Knegt uit. Dat was ook de reden waarom enkel bij elite dames alle plaatsen werden ingevuld. Inmiddels zijn daar dus twee dames uitgevallen (lees hier)

Maar de keuze leidt nog altijd tot de ambitie om in elke categorie mee te strijden voor de hoogste prijzen. ‘’Bij de junioren is David Haverdings een topfavoriet. Allereerst ben ik blij met de progressie die hij geboekt heeft, de stappen die hij dit seizoen gezet heeft. Hij heeft veel crossen gewonnen dit jaar en staat er goed voor.", bevestigt de bondscoach.

Bij de junioren dames zal de regenboogtrui wellicht niet naar Nederland gaan ‘’Normaal is Zoe Backstedt – zeker op dit parcours – niet te kloppen. Maar we kunnen met Leonie Bentveld voor het podium meedoen en Lauren Molengraaf hikt daar tegenaan.’’, schat De Knegt in.

Bij de beloften dames mag er veel verwacht worden, weet hij uiteraard ook ‘’Gezien het afgelopen seizoen kan ik niet bedenken wie ons daar van de winst kan houden. Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij zijn aan elkaar gewaagd en kunnen allemaal wereldkampioen worden.’’

Terugdenkend aan het recentste EK veldrijden willen de Belgen bij de U23/beloften wellicht op zijn minst de hoofdvogel afschieten. ‘’De Belgen hebben in de breedte een kwalitatief sterk blok, maar ook hier hebben we met Mees Hendrikx, Ryan Kamp en Pim Ronhaar drie coureurs die voor goud kunnen meestrijden.’’, merkt de Nederlander op.

Net als bij de U23 dames is er bij de elite dames grote weelde in het kamp van Nederland, zij het nu ietsje minder door het wegvallen van Annemarie Worst en Denise Betsema. Of dit veel verschil zal maken, is altijd afwachten ‘’Tegenstand gaat er absoluut zijn van rensters als Honsinger, Rochette, Vas en Cant, maar we hebben meerdere kandidaten die kunnen winnen bij de vrouwen. Ik ben hoopvol gestemd dat we het goud opnieuw kunnen veroveren.’’, klinkt het.

(lees verder onder foto)
Scheldecross 2020 verkenning Mathieu met De Knegt.jpg (441 KB)Fotocredit TFoto

De uittredende wereldkampioen veldrijden zal er niet zijn. Mathieu van der Poel is een grote troef die Gerben de Knegt nu niet heeft. Het zou iet of wat onlogisch zijn, mocht Corné van Kessel een medaille binnenhalen voor Nederland, maar het kan. Naast Corné start maar één veldrijder bij de elite heren voor Nederland, maar wel ene die zich al nadrukkelijk heeft bewezen dit veldritseizoen, Lars van der Haar. ‘’We zullen de koers nu niet hoeven dragen zoals we anders doen. Lars van der Haar is een podiumkandidaat, die op een goede dag ook kan winnen. Al met al hebben we een kwantitatief beperkt, maar kwalitatief zeer sterk blok staan in Fayetteville.’’, luidt het.

Info WK veldrijden 2022 in Fayetteville

zaterdag klik hier
zondag klik hier

Fotocredit Veldritkrant - bron: KNWU


 
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!