Vos en Van der Haar zijn Nederlands kampioen veldrijden 2022

Vos en Van der Haar zijn Nederlands kampioen veldrijden 2022

Op zondag 9 januari 2022 stond in Rucphen het NK veldrijden 2022 voor de dames en elite heren op de agenda. Marianne Vos en Lars van der Haar haalden de titel binnen.

Marianne Vos mag dan wel maar acht crossen gereden hebben dit veldritseizoen, waar ze startte, moest rekening met haar gehouden worden. Ze won drie wereldbekermanches en pakte in Rucphen de Nederlandse veldrittitel 2022. Het is de zevende voor de 34-jarige Jumbo-Vismarenster.

"Het ging naar behoren vandaag", vertelde de kersverse Nederlands kampioene na afloop. "De start was goed en dat is erg prettig op dit snelle parcours. Ik sloeg al redelijk vroeg een kleine kloof en die probeerde ik vervolgens uit te breiden. Met Lucinda Brand op je hielen weet je dat je niet stil mag vallen. Dit is waar ik van te voren op gehoopt had. Het is heel mooi dat het gelukt is. Een kampioenschap is altijd heel bijzonder. De manier waarop en de aanwezigheid van een sterk deelnemersveld maakt deze titel extra speciaal."

Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado werden respectievelijk tweede en derde

NK 2022 podium dames credit BH.jpg (665 KB)

Elite heren en beloften

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel op het NK veldrijden 2022 bij elite heren, lag er een kans voor andere veldrijders en die greep Lars van der Haar. Net als acht jaar terug mocht Van der Haar opnieuw op het hoogste schavotje om de Nederlandse tricolore aan te trekken en pakt hij dus, na de Europese, al zijn tweede titel dit veldritseizoen.

Van der Haar perste in Rucphen een lange solo uit de benen, van start tot finish. "Lang, echt heel lang.", zei Lars een beetje zuchtend voor NOS na afloop. "Het duurde ook wel effe voor het van 8 (sec) naar 15 ... als je zit te wachten tot het een halve minuut is, dan kan je het een beetje onder controle houden. Maar ja, het viel echt tegen in mijn eentje." klonkt het. Maar de Baloise Trek Lion is natuurlijk wel blij met de overwinning en het was van 2014 geleden dat hij de Nederlandse veldrittitel won. In de jaren ertussen was deze telkens voor Mathieu van der Poel, die er nu niet bij was. "Het betekent eigenlijk wel veel voor mij. Het is het jaar van de truien voor mij. Ja, ik ben er heel trots op."

Lars wint NK 2022 credit BH.jpg (615 KB)

Corne van Kessel en Mees Hendrikx flankeerden de Baloise Trek Lion op het podium van elite heren

NK podium heren credit BH.jpg (662 KB)

Mees Hendrikx is ook de kersverse Nederlandse beloftenkampioen veldrijden. Ryan Kamp was goed voor zilver en Pim Ronhaar heeft het brons. Bij de dames beloften is Fem van Empel de nieuwe kampioene. Shirin van Anrooij en Puck Pieterse zijn respectievelijk de tweede en derde beloften in de uitslag.

Uitslagen NK veldrijden 2022 klik hier

Fotocredits Bart Hazen




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!